Pixabay

Izuzeće koje je izdato mesnoj fabrici u Južnoj Australiji, kako bi se omogućilo osoblju pozitivnom na kovid da nastavi s radom, stvara opasan presedan za druge firme koje žele da posluju čak i kada broj slučajeva raste, istakla je Mišel Onil predsednica Australijskog saveta trgovačkog sindikata.

Zdravlje Južne Australije je izdalo izuzeće klanici Tejs Australija, koja snabdeva govedinom supermarket Vulvorts, da osobe koje su pozitivne, ali asimptomatske, mogu da rade.

Međutim, prema rečima zaposlenih radili su i radnici sa simptomima. Najmanje 140 od skoro 400 zaposlenih bilo pozitivno na kovid i radilo je nekoliko dana pre nego što je u četvrtak klanica zatvorena.

Radnici koji su bili negativni na svakodnevnim brzim testovima na antigen dobili su žute mreže za identifikaciju, dok su radnici pozitivni na kovid nosili bele.

Svi radnici su nastavili da koriste iste toalete i radili su u zajedničkim prostorima, kao što je prostorija za otkoštavanje, bez posebnih filtera za vazduh.

Radnici uplašeni zbog viza

– Većina radnika ima radne vize i naravno da su uplašeni. Njihov šef kontroliše ne samo njihove plate, nego i pasoše – naglasila je predsednica Sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here