Đ. Janković
DOMINIRALI I U PECANJU: Domaći ribolovci uzeli prvo mesto i kod muškaraca i kod žena

Osamnaesti kup Dani Drine, u pecanju ribe na plovak i 16. Čorbijada, takmičenje u kuvanju alaske čorbe održani su prošle nedelje na Branjevu kod Loznice. Sunčan septembarski dan i dobro društvo na obali reke bili su dovoljan razlog da se okupi tridesetak takmičarskih ekipa u obe discipline, kao i više posetilaca koji su rešili da vreme provedu u druženju na jednom od najlepših delova Drine.

Pored majstora udicu zabacila i dva pionira

Na uređenoj takmičarskoj stazi našlo se 16 tročlanih ribolovačkih ekipa, dvanaest muških i četiri ženske, a udicu su zabacila i dva pionira. Osim domaćih ribolovaca, tu su bili i majstori pecanja iz Bajine Bašte, Malog Zvornika, Gibarca kod Šida, Sremske Mitrovice i Valjeva, kao i kolege sa one strane reke, iz Bratunca, Lukavca, Žepče, Banovića i Tuzle. Dok su oni mirno pecali nastojeći da ostvare što bolji ulov, neki češće, a neki ređe vadeći ribu iz reke, na obali je bilo 12 kotlića u kojima se polako krčkala riblja čorba. Pucketanje vatre, cepkanje drva, osvežavanje pivom uz lep letnji dan stvorili su pravu atmosferu. Za svaki slučaj, crvčao je i roštilj i pekla sveža riba, tako da je bilo za svakoga ponešto. Svi su bili u fazonu važno je druženje, ali niko ne bi bio ljut ukoliko osvoji neko od tri prva mesta.

Miroslav Glišić iz Lozničkog Polja kaže da redovno dolazi na Branjevo i da je ovo mesto idealno za ribolov, odmor i neobavezno druženje pored vode.

– Došao sam da podržim drugare, oni su majstori za čorbu, a ja za atmosferu. Dan je fenomenalan i šteta što nema više ekipa u kuvanju riblje čorbe, ali valjda je na ljude uticala i ova situacija sa koronom. Prošle godine je takmičenje izostalo, ali sada smo tu – kazao je on dok se osvežavao “sokom od ječma”.

REDOVNI NA DRUŽENJIMA: Stigle i komšije iz Janje

Nedaleko od njega bile su komšije iz Janje (BiH) koje nijednom nisu preskočile druženje na Branjevu. Mala ekipa složno je rekla da uvek dođu da bi bili prvi, ali nema veze i ako im izmakne neka nagrada, što im se desilo “samo dva-tri puta”. Uglavnom su bili uspešni, a kako kažu, najvažnije je druženje. Vreme je brzo proletelo, pa je oko 14 sati usledilo proglašenje najboljih, pre “trećeg poluvremena” koje svi najviše čekaju, odnosno zajedničkog ručka za sve učesnike. Domaćini su bili gostoprimljivi, ali su u takmičenjima “sebično” pokupili većinu pehara. Što se tiče ribolova, Opštinska organizacija sportskih ribolovaca uzela je prvo mesto i kod muškaraca i kod žena. Kod seniora je drugo mesto pripalo OOSR Drinsko jezero Mali Zvornik, a treće Sportskom ribolovnom društvu “Tuzla”, dok su u ženskoj konkurenciji druge bile članice Klena iz Banovića, a treće lozničkog kluba Mamac. Pobednik staze je sa 5.750 grama ulovljene ribe bio Milomir Marjanović iz OSR Mladica Bajina Bašta, dok je sa 3.210 grama ulova među damama ubedljiva bila Alima Nedimović iz Klena Banovići.

Lozničani su apsolutnu dominaciju i veliko “negostoprimstvo” pokazali u kuvanju riblje čorbe gde su prigrabili sva tri prva mesta. Najbolju čorbu spremila je ekipa Veseli kotlić, iza nje su bili momci Iz baze, a bronzani su Samostalni.

Neko radi, a neko gleda

Idealno za gradsku plažu

Zoran Opačić, predsednik Skupštine OOSR Drina koja je uz podršku grada organizovala manifestaciju, rekao je da je zadovoljan brojem učesnika s obzirom na okolnosti i dalje trajanje pandemije i što su vremenske prilike bile pogodne za učesnike i posetioce.

Posle uručivanja nagrada najuspešnijima nastavljeno je druženje na Branjevu koje je kao lokacija i ovog puta potvrdilo da bi ideju da ovo postane prva loznička uređena gradska plaža, s takmičarskom stazom za ribolovce na kojoj bi mogla da pecaju i osobe u invalidskim kolicima, trebalo pretočiti u delo. Namera postoji, a kad će biti ostvarena niko pouzdano ne zna. Uglavnom, Branjevo je opravdalo očekivanja, a miris čorbe sigurno je u nedelju zagolicao nozdrve i nekima sa leve obale Drine.