Tanjug
Privremena bolnica na Beogradskom sajmu

Stara srpska poslovica Na muci se poznaju junaci zaživela je u ratu s opakim virusom korona. Junaci su, uz lekare i ostalo osoblje koje vodi rovovsku bitku s opasnom boljkom, srpski sportisti koji van terena, donacijama za medicinsku opremu, daju maksimum da život pobedi smrt.

Tako su Deki, Ana, Nole i drugi asovi, koji su sunarodnike radovali pobedama, medaljama i peharima, u ovo teško vreme ponovo heroji nacije.

Sportske zvezde uvek među prvima priteknu u pomoć svom narodu, kaže za “Vesti” Vladimir Cvetković, legendarni košarkaški reprezentativac Jugoslavije i nekadašnji generalni sekretar fudbalskog kluba Crvena zvezda.

Sportisti su, ističe naš sagovornik, ljudi koji se bave jednom lepom stvari i svojom igrom i pobedama čine zadovoljstvo ljudima.

– Znam da je najveća želja sportista da pokažu kvalitet u igri i da nastupe za reprezentaciju. Nema veće počasti za njih od one kad se popnete na pobedničko postolje i gledate u zastavu svoje države koja se podiže posle velikog uspeha – priča nekadašnja košarkaška zvezda velike Jugoslavije.

Sportisti, prema rečima Cvetkovića, imaju uvek osećaj ponosa kad urade nešto za svoju zemlju.

– Oni i mogu i treba da pomognu, bez kalkulacija, i to upravo čine. Od srca daju sunarodnicima. Meni je milo uvek kad čujem da su naše sportske zvezde pomogle. Znam i da će to uvek činiti, ako ne daj Bože, bude zatrebalo i ubuduće – priča Cvetković.

Dejan Stanković, trener fudbalera Crvene zvezde, kako se to narodski kaže, povukao je nogu i državi Srbiji donirao je respiratore i medicinsku opremu.

Unicef je Srbiji obezbedio 50 respiratora, zaštitnu i higijensku opremu u vrednosti od pola miliona dolara, a u nabavci 35 respiratora je učestvovala bivša srpska teniserka Ana Ivanović. Usledila je donacija od milion evra najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića i njegove supruge Jelene za kupovinu respiratora i medicinske opreme u Srbiji. Đokovići inače neprestano pomažu mnogima u Srbiji, putem fondacije koja nosi Novakovo ime.

Fudbaler Luka Jović, koji igra u Španiji, odlučio je da donira 50.000 evra srpskom zdravstvu, a taj novac će biti iskorišćen za kupovinu respiratora. Bivši fudbaler i Gordan Petrić, trener koji je trenutno bez posla, darovao je takođe 50.000 evra za nabavku medicinskih sredstava. Aleksandar Pešić, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, sada korejskog Seula, dao je 50.000 evra za kupovinu dva imunohemijska aparata koja će biti prosleđena hitno u Kliničko-bolnički centar “Dragiša Mišović” i Klinički centar Srbije, a kako je rođeni Nišlija deo medicinske opreme, prema njegovoj želji, odlazi u Klinički centar Niš.

Human čovek je human u svakoj situaciji, kaže za “Vesti” nekadašnji vaterpolo reprezentativac Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd.

Takvi ljudi, prema njegovim rečima, priskaču u pomoć uvek i u svakoj situaciji.,

– Pomažu i kad je zlo vreme i kad nije, a u ovim danima je veća potreba nacije da joj se pomogne. Ova vremena će proći, ali ne i potreba da se pomogne onima koji su u nevolji – kaže Šapić koji je 2016. godine osnovao fondaciju “Budi human Aleksandar Šapić” i donirao joj 24 osvojene medalje.

Srpski sportisti su nastavili da se svakodnevno uključuju u pomoć naciji, a više osvajača medalja okupila je Marina Maljković, košarkaški trener, kako bi pomogli zemlji i naciji koja je u opasnosti. Od košarkaša Maje Šorić i Danila Anđušića, rukometaša Petra Nenadića do atletičarke Ivane Španović. Njima su se pridružile tekvondistkinje Milica Mandić i Tijana Bogdanović, karatistkinja Jovana Perkošić i džudista Aleksandar Kukolj, Anđušićeva supruga Ivana Maksimović i Zorana Arunović koje brane boje u streljaštvu. Odazvali su se treneri u ovim sportovima i ova ekipa je donirala oko 3.500 testova za virus korona.

Brižni akademci

Mladi u Srbiji mobilisali su se da pomognu u teškim momentima, pa osim volontera koji kupuju najstarijima namirnice, aktivni su i na drugim poljima. Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu nisu sedeli skrštenih ruku. Angažovali su se, napravili i donirali 80 zaštitnih vizira medicinskim ustanovama. Ove posebne vrste zaštitnika lica, kako je saopštio Mašinski fakultet u Beogradu, podelili medicinskim ustanovama u Beogradu, domovima zdravlja Palilula i Stari grad, kao i Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa. Studenti medicine, njih 50, prijavili su se za volonterski rad informisanja građana o virusu korona.

Glumci uz građane

Svojevrsni heroji su i srpske glumice i glumci koji priznaju da njihove zarade nisu naročite. Ako ne mogu da u novcu, našli su drugi način da pomognu naciji, pa je čak 113 njih uputilo poruke sunarodnicima. Oni svake večeri iz svojih domova putem malih ekrana pozivaju građane da ostanu kod kuće. Uz to su pokrenuli i akciju Uz priču je lakše da mališanima pričama i pesmama razbiju dokolicu.

Desetka za nesebičnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su srpski sportisti su položili ispit humanosti, i to s najvišom mogućom ocenom.

– Kroz donacije srpskih sportista do sada smo dobili između pet i šest miliona evra. To govori o sportistima – kazao je Vučić za TV Prva.