Praistorijski leteći gmizavci kao iz “Avatara”

0

Nit’ ptica, nit’ gmizavac. Kinezi su ih nazvali zmaj
 

Pterosaurusi su bili prvi kičmenjaci koji su imali krila. Pre nego što su posle katastrofalnog udara komete (ili asteroida), kojim je okončana era dinosaurusa, iščezli sa lica zemlje, oni su bili najveće leteće životinje, a raspon krila im je dostizao 12 metara. (Iako su pterosaurusi živeli u vreme dinosaurusa, oni ne spadaju u dinosauruse).

 

Analizirani fragmenti skeleta ikrandrakoa stari su oko 120 miliona godina, što znači da potiču iz doba rane krede. Nađeni su u sušnom brdovitom predelu na severoistoku kineske provincije Lijaoning, u kojoj su tokom proteklih deset godina otkriveni ostaci velikog broja pernatih dinosaurusa.

Ispod kljuna, oštrice, imali su rezervoar za hranu
 

Novootkriveni pterosaur je bio dug oko 70 centimetara i imao je raspon krila od 1,5 metara. Lobanja mu je bila izdužena, a na kraju donje vilice je imao je ispupčenje nalik na sečivo. Na njegovom zadnjem delu nalazila se neka vrsta kuke, za koju je bilo zakačena struktura od mekog tkiva. Naučnici pretpostavljaju da je ikrandrako imao neku vrstu kese na vratu u kojoj je čuvao hranu, nalik na onu koju imaju pelikani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here