EPA/Maxim Shipenkov
Marija Zaharova

Rusija pažljivo prati situaciju na Kubi i uverena je da je svako strano mešanje nedopustivo, poručila je danas predstavnica ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

– Pažljivo pratimo sutuaciju na Kubi i oko nje. Uvereni smo da su nedopustivi mešanje u unutrašnja pitanja suverenih država i druge destruktivne aktivnosti koje bi ohrabrile destabilizaciju ove ostrvske države – naglasila je Zaharova, prenosi TAŠ.

Hiljade ljudi okupile su se u nedelju u centru Havane, glavnog grada Kube, zahtevajući da predsednik Migel Dijaz-Kanel ode s vlasti, dok su pristalice vlade organizovale kontra-proteste noseći kubanske zastave i uzvikujući ime preminulog kubanskog lidera Fidela Kastra.

Na ulicama su viđeni džipovi sa pripadnicima specijalnih jedinica naoružanim dugim cevima, a policije je bilo na gradskim ulicama i nakon što su se demonstranti razišli, preneo je ranije Rojters.

Državna TV je ranije prenela da su tokom demonstracija u nekoliko kubanskih gradova razbijane prodavnice, a predsednik Migel Dijaz-Kanel pozvao je čuvare Kubanske Revolucije da izađu na ulice i spreče provokacije protiv vlasti.

Dijaz-Kanel, lider kubanske Komunističke partije, u televizijskom govoru okrivio je za nemire SAD, koje su prethodnih godina pojačale višedecenijski trgovinski embargo.

On je ocenio da “Jenkiji (SAD), koji su se oduvek zalagali za blokadu Kube, sada pokušavaju da izazovu humanitarnu intervenciju i podpiruju kampanju kojoj je cilj da se proširi ideja kako vlada u havani navodno nije u stanju da kontroliše “zahtevnu epidemilološku situaciju”.

Prema rečima Zaharove “kubanske vlasti preduzele su sve neophodne mere da se na ulice Havane vrate red i mir u interesu građana i u skladu sa Ustavom i važećim zakonima”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here