Prava pomoć u pravi čas

0

Radni i vredni: Porodica Spasić
 

Svi u porodici imaju mnogo obaveza, posao je raspoređen i svi ga obavljaju bez pogovora, izuzev 11-godišnjeg Vukašina, koji je dijabetičar od svoje četvrte godine.

 

Prima insulin četiri puta dnevno, a dozu mora sam sebi da daje jer je retko ko od njegovih kod kuće. Poslovi zovu, surovi uslovi preživljavanja teraju na rad kao jedini način opstanka u planini. U to smo se ponovo uverili kad smo ovom dečaku predali 50 evra, dar anonimne donatorke iz Berlina. Ovaj novčani prilog je obradovao sve Spasiće jer će imati dovoljno za put u Klinički centar u Niš, gde Vukašin odlazi na redovne preglede.
 

Od Boga vam nagrada

– Dobri ljudi iz dijaspore, u se i u svoje kljuse, kako kaže narod, i od Boga nagrada. A to je da smo svi živi i zdravi. Za ostalo, snaći ćemo se – poručuje Milan, blagosiljajući sve dobre ljude koji su prepoznali njihovu muku i koji su im, svako na svoj način, pomogli.

– Veliko hvala toj dobroj ženi. Kao da je znala da su nam pare preko potrebne za odlazak u Niš. Trenutno nemam posla. Čekam da se zemlja malo osuši, pa ću kod jednog gazde iz Vranja početi da okopavam borovnice, koje je posadio u našem kraju. Ako krenu pečurke, dečaci i supruga su spremni da krenu prema Koćurcu i znanim mestima. Petoro nas je u kući i biće nam mnogo lakše ako svi radimo. Mnogo nam pomažu i povremene donacije naših dobrotvora iz dijaspore. Najviše za lečenje Vukašina. Bog neka ih poživi i da im zdravlja, sreće i radosti u porodici! – kaže otac Milan.

Njegov najmlađi sin Vukašin dobio je prošlog puta kompletan pribor za merenje šećera u krvi od Saše i Jelene Marković iz Švedske. Aparat mu dobro služi, pre svega, kako bi pravilno reagovao na svaku promenu šećera. Spasići, kojima je na prvom mestu Vukašinovo zdravlje, ipak, moraju da misle i na golu egzistenciju.

– Sinovi Nenad i Nikola, iako imaju 13 i 14 godina, rade celo leto u nadnicama. Sakupljaju drva po šumama, pečurke i ostalo. Imaju određene dane kad rade za sebe. Tako smo se dogovorili, da bi mogli da se obuku. Kad radimo za kuću zna se, prvo da se obezbedi brašno, pasulj, krompir i ostalo što duže traje. Nećemo biti gladni, dokle god ima posla u okolini, samim tim i naš Vule će biti zbrinut – kaže Milan na rastanku.

 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here