Printscreen/Facebook

Institucije Republike Srpske nemaju nameru da odustanu od prikupljanja i objavljivanja dokaza o stravičnim zločinima nad Srbima tokom građanskog rata u BiH, poručeno je juče iz Kravice kod Bratunca gde je obeleženo tri decenije od masakra koji su počinili bošnjački vojnici pod komandom Nasera Orića.

Iako počinioce ovog stravičnog zločina još nije stigla ruka pravde, vrh Srpske je odlučan u nameri da ne odustane od stalnog podsećanja na zlodela i insistiranja da pravosudne institucije na nivou BiH konačno počnu da rade svoj posao.

– Ne iznenađuje odnos Tužilaštva BiH prema zločinima nad Srbima, pa tako ni činjenica da za zločine u bratunačkom selu Kravici, i 30 godina posle, niko nije procesuiran. Kad se vratite 30 godina unazad, ispade da su Srbi sami sebi činili zločine, a ne neko drugi – rekao je premijer Srpske Radovan Višković.

On je naveo da su na spomeniku u Kravici imena onih koji su živote dali za Republiku Srpsku.

– Na nama je da dokažemo da ove žrtve nisu bile uzaludne – poručio je Višković.

Na pravoslavni Božić 1993. godine Kravicu su napale muslimanske jedinice pod komandom Nasera Orića i ubile 49, a ranile 80 civila i vojnika. Posle brojnih zločina počinjenih u srpskim selima oko Srebrenice i Bratunca u prvoj godini građanskog rata u BiH, Orićevi vojnici su svoj krvavi pir nastavili i na najradosniji pravoslavni praznik u Kravici. Opljačkano je i zapaljeno je 688 srpskih kuća na širem području tog sela. Uništeno je oko 2.000 pomoćnih i 27 društvenih objekata. Oko hiljadu ljudi ostalo je bez domova u jednom danu i kroz smetove se probilo prema Drini izbegavši sigurnu smrt prelaskom u Srbiju. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 101 dete.

Od početka rata pa sve do polovine 1995. godine muslimanske snage iz Srebrenice stalno su upadale u srpska sela oko ovog mesta, Bratunca, Milića, Skelana i Zvornika, ubijajući sve što stignu, pljačkajući i paleći srpsku imovinu. Zarobljene su mučili, masakrirali, odsecali im glave i pokazivali ih u Srebrenici, a zabeležen je i slučaj da su Nenada Rankića pekli na ražnju. Ta praksa nije prekinuta ni nakon što je Srebrenica proglašena zaštićenom zonom UN u aprilu 1993. godine.

U napadu na Kravicu učestvovao je, prema svedočenju preživelih meštana, veliki broj Bošnjaka, koji su se posle rata vratili na područje Srebrenice i Bratunca. Ni 30 godina od srpskog stradanja niko nije odgovarao za ubistva i zločine u tom selu kao ni za ostale zločine u velikom broju srpskih sela u srednjem Podrinju, izuzimajući dvojicu Bošnjaka koji su osuđeni za tri pojedinačna ubistva na području Bratunca.

Trišić: I dalje pružamo ruku

Vršilac dužnosti načelnika Bratunca Branislav Trišić rekao je da zločini nad Srbima srednjeg Podrinja i Birča nikada neće biti zaboravljeni, ali da je srpski narod opet spreman pružiti ruku prijateljstva.

On je rekao da je bolno stajati na mestu gde se pre 30 godina dogodio velik zločin i to na najveći pravoslavni praznik – Božić.

– Kravica je uvek bila simbol pravoslavlja, a broj poginulih sa ovog područja, dovoljno govori o stradanju Srba – naveo je Trišić.