Pravi genocid i fašizam

0

Krivi im izbori: Osveta Kijeva istoku zemlje
 

Po ukazu predsednika Petra Porošenka, ukrajinske državne banke su juče morale da obustave rad na teritoriji Donbasa, koji nije pod kontrolom kijevskih vlasti, obustavljene su budžetske isplate, bankarske usluge i putnički prevoz železnicom. Osim toga, juče je istekao rok za evakuaciju svih državnih ukrajinskih institucija, preduzeća i ustanova.

 

OEBS: Humanitarna katastrofa

Predsedavajući stalnog saveta Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (Oebs), švajcarski ambasador Tomas Greminger upozorio je na opasnost od humanitarne katastrofe na istoku Ukrajine i pretnju da se kriza pretvori u "zamrznuti konflikt". On je u intervjuu bečkom nedeljniku "Profil" kazao da je stanje u tom delu Ukrajine dramatično.
– Nedostaju lekovi i medicinsko osoblje. Grejanje i snabdevanje strujom nije zagarantovano, a mnoge kuće su teško oštećene – kazao je Greminger koji do kraja godine predsedava izvršnim telom Oebsa, posle čega Srbija preuzima predsedavanje.

Pravo na penziju i druga socijalna plaćanja, kao i na platu iz budžeta sada imaju samo oni koji su napustili Donbas. U uslovima ekonomske blokade, tamošnji stanovnici su primorani da putuju van regiona kako bi podigli novac, jer su kase ukrajinskih banaka u ovom regionu već odavno prestale da daju gotovinu. Penzioneri su ogorčeni. Oni smatraju da je to "pravi genocid i fašizam, iživljavanje kijevskih vlasti nad starim ljudima". Istovremeno, ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je rekao da će Kijev nastaviti da Donbas snabdeva gasom i strujom jer bi, u suprotnom, "to dovelo do humanitarne katastrofe".

Predstavnik ruskog Ministarstva za vanredne situacije Oleg Voronov izjavio je da su na istok Ukrajine uputili novi, osmi po redu transport humanitarne pomoći.

– Konvoj je stigao sa više od 400 tona humanitarne pomoći Lugansku i oko 60 kamiona sa preko 800 tona Donjecku- naveo je Voronov.

U konvoju sa preko 100 kamiona nalazi se građevinski materijal za popravku porušenih objekata i prehrambeni proizvodi. Od sredine avgusta do 16. novembra, sedam humanitarnih konvoja isporučeno je ranije regionu Donbasa sa skoro 9.500 tona robe – uglavnom prehrambenih proizvoda, građevinskog materijala i lekova.
 

Zamrznuti konflikt

Kad je reč o kršenjima ljudskih prava, on je istakao da je postoji sumnja da se to događa na obe strane. U ovom trenutku, kako je kazao, čini se da rat u istočnoj Ukrajini preti da postane "zamrznuti konflikt".
– Međutim, stanje može i dalje vojno da eskalira – upozorio je Greminger.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here