Facebook/Zeljko Cvorovic
Željko Čvorović

Koliko je malo potrebno ljudima da im probudi nadu da ima ljudske dobrote, mada vladaju teška vremena, pokazuje gest lozničkog lekara Željka Čvorovića, koji je izazvao lavinu pozitivnih komentara na društvenim mrežama. Ovaj specijalista otorinolaringologije stavio se na raspolaganje sugrađanima kojima je potrebna lekarska pomoć iz njegove oblasti koja će, kako je to on naglasio, naravno, biti besplatna.

Zbog koronavirusa koji se obrušio na Srbiju, Loznica trenutno posle Šapca ima najviše obolelih i novozaraženih po glavi stanovnika. Loznička Opšta bolnica prima zaražene, pa je redukovala rad s ostalim pacijentima. U skladu s tim i specijalističke ORL ambulante naredne sedmice neće raditi u popodnevnim satima pa će oni kojima je potrebna lekarska pomoć biti u nezgodnom položaju. Da tako ipak ne bude pobrinuo se dr Čvorović. On je na svom Fejsbuk profilu istakao objavu kojom im se stavio na raspolaganje: “Dragi moji Varošani, kao što ste verovatno čuli, loznička Opšta bolnica je ponovo prešla u epidemijski režim rada. Zbog toga je u sledećoj sedmici ukinut rad specijalističke ORL ambulante u popodnevnim satima. Pošto gotovo 70 odsto bolesti i stanja kod ljudi čine bolesti glave i vrata, a da se do lekara u ovim uslovima teško dolazi, ovim putem vas pozivam da mi se javite preko Fejsbuka ukoliko Vam treba ORL pregled. Nadam se da ne treba da naglašavam da će eventualni pregled biti besplatan”, napisao je dr Čvorović uz potpis “Srdačno,vaš varošanin”.

Svaka čast

Reakcije nisu izostale: “Svaka čast doktore”, “Dobro je da još uvek ima i takvih lekara, “Slučajno ga poznajem odlično i ljudina je od čoveka”, “Svaka čast, to je pravi doktor, ima dušu”, “Doktor Željko još jednom nam pokazuje da lekar na prvom mestu treba da bude čovek”, samo su neki od mnoštva pozitivnih komentara na njegovu objavu.
Skromni dr Čvorović kaže da ipak ne smatra da čini nešto posebno.
– Znamo kakva je situacija, nije lako čoveku kojem treba doktor da sada stigne do njega i rešio sam da učinim ono što je do mene. Drago mi je zbog pozitivnih komentara, ali ponavljam, mislim da ne činim ništa naročito – kratko kaže dr Čvorović.

Leči i u Srpskoj

On je tokom dugogodišnjeg specijalističkog staža lečio ljude sa desne i leve obale Drine, pošto radi u bolnicama u Zvorniku i Loznici. Zato je jedini uslov da mu se oni kojima je potreban jave posle 16 časova pošto pre toga u Zvorniku (RS) leči pacijente.
Poštovan je dr Željko Čvorović i oni koji ga dobro poznaju uopšte nisu iznenađeni njegovim gestom. Kažu, od njega se to i očekivalo jer nije samo dobar lekar već i čovek. Baš ono što je svima potrebno u svim, a posebno ovim korona vremenima.

Budite hrabri kao preci

Dr Željko Čvorović ima poruku i za one koji zaboravljaju ko smo i šta smo i svaki dan “na rate umiru od straha pred opakim virusom”. On podseća na mnogo teže muke i patnju našeg naroda stihovima Vojislava Ilića Mlađeg, uklesanim na kapelu vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu.
“Padali od zrna, od gladi i žeđi,
Raspinjani na krst, na Golgote visu,
Ali čvrstu veru u pobedu krajnju
Nikad, ni za časak, izgubili nisu.”