pixabay.com

Savez pčelarskih organizacija (SPOS) predstavio je neke od najvećih problema koji opterećuju ovaj sektor, a te sugestije našle su se i u “Sivoj knjizi”.

Kako je saopšteno na sajtu SPOS-a, jedan od najvećih izdataka za pčelare je naknada za izdavanje i produžavanje uverenja o zdravstvenom stanju, koja se izdaje po pčelinjoj zajednici, piše “Politika”.

Navodi se da je ova taksa povećana 2013. sa 11 na 64 dinara, to jest za 581 odsto. Od tada je to veliki trošak za proizvođače, što se sigurno odražava i na cenu meda koju plaćaju potrošači u Srbiji.

“Ovo uverenje traje samo tri meseca. Praktično moramo da ga obnovimo četiri puta godišnje. S obzirom na broj košnica, izdatak pčelara po ovom osnovu je drastično povećan. To utiče na rast cene i čini naše pčelare nedovoljno konkurentnim na evropskom tržištu”, ističu u ovoj organizaciji i ističu da “izdavanje navedenog uverenja ne podrazumeva bitnije angažovanje (ni troškove) veterinara koji ih izdaje, jer je veterinaru obavljen posao koji je uslov za izdavanje tog uverenje već plaćen”.

“Zapravo, reč je samo o taksi za izdavanje uverenja na kome se konstatuju ranije izvršene provere”, navodi se u saopštenju i ističe da postoji nelogičnost i s visinom naknade za izdavanje Uverenja o zdravstvenom stanju životinja u unutrašnjem prometu, koja za pčelinje zajednice iznosi 25 dinara. Naplaćuje se prilikom svake selidbe pčela, to jest dva do tri puta godišnje, pa moraju po košnici da izdvoje godišnje 100 do 150 dinara.

Iz SPOS-a ističu da kada se ovaj trošak sabere sa prethodno opisanom naknadom, proizilazi da proizvođači skoro da ni ne osete podsticaje koje dobijaju od države.

U SPOS-u se nadaju da će nadležni izaći u susret pčelarima i da se Uverenje više neće naplaćivati pčelarima a da će se naknada smanjiti i uvesti fiksna taksa od 100 dinara po selidbi, bez obzira na broj košnica.

Doneta Uredba o 800 dinara po košnici

Iako je SPOS još 29. avgusta 2019. objavio vest na sajtu da je sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem dogovoreno da subvencija po košnici u 2020. godini iznosi 800 dinara, što je povećanje od 11,1 procenat, mnogi nisu verovali, navodi se na sajtu SPOS-a. Vlada Srbije upravo je donela Uredbu koja to obezbeđuje.

To je povećanje od 11,1 odsto u odnosu na dosadašnju sumu od 720 dinara, što značajno prevazilazi stopu inflacije. Ova suma obezbediće dodatnih preko 500.000 evra u masi za pčelare Srbije (što sa postojećih 6,4 miliona evra koliko je država do sada godišnje izdvajala za ovu svrhu, sada čini 6,9 miliona evra samo za subvencije po košnici, plus ostale vrste subvencija).

Prosečan pčelar SPOS-a ima 60,3 košnice pčela, za koje je 2019. godine dobio subvencije u iznosu od 43.416 dinara, a u 2020. godini dobiće 4.824 dinara više, odnosno 48.240 dinara, navodi se na sajtu organizacije.

1 COMMENT

  1. Država očigledno nije zainteresovana da se sačuvaju pčele. Za to prosto nemaju interes. Tu ne mogu da operu novac.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here