Z. Vicelarević
pravilo 3G

Savezna vlada u Nemačkoj je zajedno sa 16 pokrajinskih naložila da od ponedeljka, 23. avgusta, u celoj zemlji krene nova kampanja sprečavanja širenja novog talasa zaražavanja. Glavno oružje u ovoj teškoj borbi je – vakcinacija.

Političari su zajedno sa savetnicima iz struke i marketinškim stručnjacima iznedrili slogan koji se lako pamti jer glasi: 3G. To je trolist obaveza koje u nemačkom jeziku počinju slovom G (geimpft, genesen, getestet ), odnosno “vakcinisani, oni koji su preležali koronu i oni koji imaju negativan test”.

Pojednostavljeno rečeno, pravilo 3G znači da oni koji nisu kompletno vakcinisani (sa dve doze) ili koji nisu preležali koronu, moraju ubuduće da u mnogim situacijama omoguće sebi slobodan ulazak u zatvorene prostorije samo uz negativan brzi antigenski test (koji važi najviše 24 sata) ili PCR test (maksimalno 48 sati).

Tek tada će moći da odu u posetu nekome u bolnicu, starački dom, restoran u zatvorenom prostoru, na neku priredbu ili slavlje, ali i da posete frizera ili kozmetičara. To važi i za odlazak na sportske događaje u hali ili za prenoćište u nekom hotelu ili pansionu. Za ovo poslednje moraće da obnavljaju testiranje na svaka tri dana.