Pravoslavno jednistvo

0

Pun hram: Kolač sa sveštenikom lomili članovi SKC Bremen
 

Slavsku liturgiju je služio protonamesnik Saša Momirović uz sasluživanje dva čteca Maksima(Rus) i Aristidisa(Grk).

 

Anđelkovići među svojima

Porodica Anđelković, dr Mileta i Jelena, sa ćerkama Lenkom i Milicom, pre dva meseca su se nastanili u Nemačkoj i prvi put se uključili u život dijaspore dolaskom na slavu hrama.
Lenka i Milica su svečarima podarile stihove koje su prelepo odrecitovale, a Milica je izvela i muzičku tačku na omiljenom instrumentu, violončelu.

– Mi se još privikavamo na sredinu u gradiću Bremerferde. Lepo nam je bilo danas među svojima – rekla nam je Jelena.

Đurđic je okupio brojne pravoslavce. Pored Srba i Rusa bilo je Gruzina, Makedonaca, Bugara i Grka.

Za pevnicom je pojao ruski hor. Pričestilo se mnogo dece. Hram je ukrašen cvećem, ali najlepši ukras su bile nove ikone svih 12 apostola koje su pred slavu postavljene na ikonostas.

Kumovi slave bili su članovi Srpskog kulturnog centra Bremen. Zoran Borenović, predsednik SKC Bremen predao je deo slavskog kolača najmlađoj učenici Srpske dopunske škole, Aleksandri Marković, čime je naša škola simbolično preuzela kumstvo za narednu godinu.

Tokom slavskog ručka đaci Srpske dopunske škole izveli su bogat program koji su posvetili Svetitelju i svim stradalim precima, a naročito onima u Prvom svetskom ratu. Školski program je počeo himnom "Bože pravde". Đaci su govorili stihove i zdravice, a čulo se i kako je nastala pesma "Kreće se lađa francuska" koju su potom poveli đaci, a prihvatili svi prisutni.

Pred kraj liturgije, a kasnije i na ručku, slavljenicima se pridružio i sveštenik Ruske crkve u Bremenu, Aleksandar Birtaš sa suprugom.

Svečanost su svojim prisustvom uveličali konzul Milorad Avramović sa sinom i još nekoliko službenika Generalnog konzulata Republike Srbije u Hamburgu.
Jadranka Mitrović je napravila tortu sa simbolima slave Đurđic.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here