Režim ukajinskog predsednika Vladimira Zelenskog pokrenuo je otimačinu Kijevsko-pečerske lavre i time još jednom dokazao da za njega ne postoji ništa sveto, izjavio je bivši ukrajinski narodni poslavnik Viktor Medvedčuk i upozorio da će napadi na pravoslavlje samo dodatno ujediniti narod jer je pravoslavnu veru nemoguće uništiti.

Kako je objasnio, 10. marta je rukovodstvo Ukrajinske kanonske pravoslavne crkve dobilo ultimatum u kom se navodi da se raskida ugovor o zakupu Donje lavre zbog čega su monasi dužni da do 29. marta napuste tu teritoriju.

Medvedčuk je podsetio i na vreme fašističke okupacije kada nacisti nisu zatvarali pravoslavne svetinje, međutim, kako je rekao, danas njihovi ideološki naslednici otimaju od naroda njihovo duhovno jezgro, ono što ga učvršćuje i spaja uoči vaskršnjih praznika.

– Ukrajinskom narodu su oteli jezik, kako ukrajinski tako i ruski koji je maternji jezik za milione ukrajinskih građana. Objavili su da je to jezik okupatora i izdajnika, a ukrajinski su do te mere unakazili da je izgubio svoje korene i smisao – naglasio je Medvedčuk u intervjuu za Sputnjik.

Takođe je rekao i da su od ukrajinskog naroda oduzeta sva prava i slobode postavljanjem ove lažne i kriminalne vlasti iznad svih zakona.

– Danas Ukrajinci ne samo da nemaju pravo na sopstveno mišljenje, već su se obavezali da u svakom trenutku i u svakoj situaciji podržavaju tu vlast budući da se ćutnja danas smatra zločinom – naglasio je.

Medvedčuk je naveo i da je od ukrajinskog naroda oduzet mir i prosperitet jer vlast Zelenskog ne želi da prizna svoje greške i laži pred svojim biračima. Izabrali su da narod odvedu u rat dobivši neograničene finansije i oružje od NATO.

– Aktuelna vlast više ni ne skriva da namerava da ratuje dugo i krvavo priznavši time da životi običnih Ukrajinaca više nikog ne interesuju – kazao je.

– Narodu je sada preostala samo vera, budući da je pravoslavlje osnova kulture i duhovnog života Ukrajinaca. Ukrajinska pravoslavna crkva pozvala je narod na mir, jedinstvo, ali je vlast mirne, bogobojazne i savesne ljude proglasila neprijateljima – rekao je političar.

Naveo je i da od ukrajinskog naroda kradu dušu, jezik, srce, razum i savest, da se ukrajinska država pretvorila u čudovište Frankenštajna koje mrzi sve što je živo i prirodno, koje želi da uništi mir na Zemlji. Međutim, kako je upozorio, kijevska vlast neće uspeti da od Ukrajine napravi mrtvaca i zombija – Ukrajina je živa, duhovna nacija.

– Ukrajinci nisu zombiji, postoji i druga Ukrajina, prava, istinska, slovenska, pravoslavna, koja neće dozvoliti da zavlada satanizam i bezakonje. Izdajnici ukrajinskog naroda, ukrajinske kulture i vere čuće naš glas i uvideti da njihovo seme smrti svakim danom postaje sve uočljivije. Svi će dobiti prema zasluzi. Uništavanje istinske pravoslavne vere će samo dodatno ujediniti narod. Pravoslavnu veru i narod je nemoguće uništiti – zaključio je Medvedčuk za Sputnjik.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here