Z. Vicelarević
Neće biti gužve: Prelaz Nikelsdorf-Heđešalom

Austrijska vlada je odlučila da najkasnije do sredine decembra uvede nove mere za ulazak u zemlju osobama koje se vraćaju iz korona rizičnih regiona. Dužina trajanja mera do 10. januara jasno pokazuje da su “meta” Srbi zbog pravoslavnog Božića.

Planiran je obavezan karantin u trajanju od deset dana, što onemogućava blagovremeni povratak na posao. Osobe koje se vrate iz zemalja koje važe kao rizične, moći će, prema namerama vlade, da se “oslobode” karantina negativnim PCR testom najranije posle pet dana izolacije. Uz to, Austrija će uvesti i oštrije kontrole na svim granicama i aerodromima.

Ove mere pogodile bi povratnike iz svih susednih zemalja Austrije, ali pre svega one sa Zapadnog Balkana i Turske, odakle su poreklom najveće migrantske zajednice.

Ipak, one neće izazvati veće nezadovoljstvo među našim ljudima, jer većina onih koji žive i rade u Austriji, zbog aktuelne situacije, nije planirala da putuje u otadžbinu za vreme praznika. Mnogi su tu odluku doneli zbog nedoumice da li će Srbija tražiti negativni PCR test prilikom ulaska, ali pre svega zbog problema koji mogu da nastanu ako se zaraze na odmoru i ne mogu da se na vreme vrate na posao u Austriju.

Poremećen plan: Srđan Stokić

One retke koji su želeli da idu za božićne praznike u Srbiju, pogodila je vest o odluci austrijske vlade.

– Ja sam nameravao da idem i to sa celom porodicom. Namera austrijske vlade potpuno nam je uništila sve planove da familijarno u otadžbini proslavimo Novu godinu – kaže Srđan Stokić iz Beča.

On je ukazao da je već razmišljao o tome da li će moći da realizuje svoju nameru zbog najava iz Beograda da će se od naših ljudi koji budu dolazili na odmor tražiti negativan PCR test za ulazak u Srbiju.

– Odluka austrijske vlade u potpunosti će sprečiti naše namere. Svi koji su zaposleni svakako neće moći da putuju za praznike, jer im obavezan karantin i pretnje radno-pravnim posledicama ugrožavaju egzistenciju – ističe Stokić.

Rade Živković

Rade Živković je razmišljao da putuje u Srbiju za zimski odmor, ali da su mu sada svi planovi pokvareni.

– Odustajem zbog odluke austrijskih vlasti. Ne smem da rizikujem zbog posla. Već mi je u firmi ranije rečeno da, ako se zarazim prilikom odmora u domovini, mogu da računam na otkaz – objasnio je on.

Saša Božinović je, kao i većina naših ljudi, odavno odustao od ideje da božićne praznike provedu u Srbiji.

– Nisam planirao da idem za odmor u Srbiju zbog aktuelne situacije u vezi pandemije. Ove mere koje planira austrijska vlada svakako bi me sprečile da putujem – dodao je on.

Ni Nedeljko Koturović iz Beča nije planirao da putuje na odmor, jer mu je, između ostalog, preveliki trošak testiranje.

– Trenutna situacija je veoma neizvesna i u jednom momentu sve može da se promeniti i spreči me da se vratim na posao.To ne smem da rizukujem – kaže Koturović.

Nedeljko Koturović

Sprečavanje trećeg talasa infekcije

Prema pisanju medija svi koji budu ušli u Austriju iz država koje imaju više 100 novozaraženih na 100.000 stanovnika na nedelju dana, moraće u obavezni desetodnevni karantin. Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije ukazuje da je Turska krajem novembra imala više od 31.000 novozaraženih, a Srbija više od 6.000, pri čemu je nedeljni broj po 100.000 stanovnika u Srbiji bio na 711.

Iz krugova vlade ističu da ta mera treba da spreči treći talas infekcije, odnosno krah zdravstvenog sistema Austrije.

Pretnja otkazom

Ukazuje se da karantin za povratnike iz rizičnih regiona ne može biti opravdanje za nedolazak na posao posle isteka slobodnih dana, navodi bečki dnevnik “Kurir”.

Zbog toga oni koji odluče da ipak putuju u domovinu morali da prilagode dužinu boravka slobodnim danima koje su dobili na poslu, ali uz uzimanje u obzir obaveznog desetodnevnog karantina, odnosno najmanje pet dana izolacije uz skupi PCR
test koji bi morali da urade u Austriji. Ukoliko ne budu mogli da se na vreme jave na posao prete im radno-pravne posledice.