Vesti
Vladika Siluan sa sveštenstvom i čtečevima

Srpska zajednica Kvinslenda imala je proteklih dana priliku da pozdravi episkopa australijsko-novozelandskog gospodina Siluana.

Vladika je boravio u poseti parohijama Mitropolije u Brizbejnu i na Zlatnoj obali, i tom prilikom služio liturgije na velike pravoslavne praznike.

U prošlu subotu, na Detinjce, episkop Siluan je služio u crkvi Svetog Nikole u Vajkolu, na jugozapadu Brizbejna.

Na Detinjce u Vajkolu

U hramu se okupio veliki broj vernika, uključujući i mnogo dece, kojoj je ovaj praznik i posvećen, pa nije izostao ni običaj vezivanja, koji se praktikuje i na Materice i Oce, a simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir i međusobno poštovanje.

Doček ispred crkve u Vulungabi

Vladiki su sasluživali arhimandrit Lazar Caran, sabrat manastira Svetoga Save u Ilajnu, protojerej-stavrofor Jovan Cvetić, protojerej Staniša Ostojić, paroh crkve, kao i protođakon Miodrag Tomić.

Prisluživali su ipođakoni i čtečevi, uz molitveno prisustvo monahinje Kristine iz manastira Svetoga Georgija u Jerusalimu.

Episkop Siluan je pre Liturgije rukoproizveo Tomu Nikolića u pojca

Na kraju liturgije, episkop Siluan se obratio vernicima besedom u kojoj se osvrnuo na temu pročitanog jevanđelja, a zatim je dečici i roditeljima čestitao Detinjce.

Sutradan, u navečerju praznika Svetog Nikolaja arhiepiskopa mirilikijskog Čudotvorca, vladika je povodom hramovne slave posetio Crkvenu opštinu Svetog Nikole u Vulungabi, nedaleko od centra Brizbejna.

Liturgija na Svetog Nikolu u Vulungabi

Tom prilikom, episkop je načalstvovao prazničnim bdenijem, uz sasluženje lokalnog sveštenstva Mitropolije SPC i predstavnika Ruske zagranične pravoslavne crkve i Ohridske arhiepiskopije Makedonske pravoslavne crkve.

Pevnicu je predvodio paroh ove crkvene opštine, protonamesnik Miloš Raketić, uz podršku lokalnih pojaca.

Na kraju Bdenija, vladika Siluan je u obraćanju okupljenom narodu istakao da je srećan što je ponovo u prilici da poseti vernike u ovom delu Mitropolije, a posebno da sa njima podeli radost proslave hramovne slave.

Na sam dan slave, 19. decembra, episkop je u istom hramu služio liturgiju povodom Svetog Nikole, koji je zaštitinik ove crkve. Prazničnu službu su divnim pojanjem ukrasili crkveni pojci parohije iz Vulungabe.

Protonamesnik Miloš Raketić za pevnicom

Nakon što je blagoslovio slavske darove, vladika je govorio o životu Svetog Nikole kao obrascu hrišćanskog života.

Posle svete liturgije usledila je trpeza ljubavi, nakon koje je vladika proveo vreme u duhovnom razgovoru s omladinom.

Takođe, na predlog paroha Miloša Raketića, episkop je pre liturgije rukoproizveo Tomu Nikolića, dugogodišnjeg pojca pri hramu Svetog Nikole, za “psaltisa“, odnosno pojca ove crkve.

Poseta Zlatnoj obali

Episkop australijsko-novozelandski Siluan je u prošlu subotu, na Svetu velikomučenicu Varvaru i prepodobnog Jovana Damaskina, služio liturgiju u Crkvenoj opštini Uspenja Presvete Bogorodice na Zlatnoj obali.

Liturgija na Zlatnoj Obali

Episkopu su sasluživali administrator parohije i arhijerejski namesnik velingtonsko-brizbejnski protojerej-stavrofor Velibor Bojičić, zatim sveštenik Ruske zagranične crkve Aleksandar Paramonov, sveštenik Ohridske arhiepiskopije MPC Georgije i protođakon Miodrag Tomić.

Posle Svete Liturgije usledila je trpeza ljubavi na kojoj su se obratili sabranima najpre prota Velibor Bojičić, koji se zahvalio vladiki na poseti i staranju za vernike, a zatim je episkop Siluan pohvalio ljubav i trud parohijana organizacije i u radu na predstojećoj obnovi svetog hrama u ovom gradu u Kvinslendu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here