Praznik ljubavi, mirenja i sabiranja

0

Božić, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, biće izuzetno svečano proslavljen u celoj srpskoj zajednici u Kanadi. U svim crkvama, u okviru Eparhije kanadske Srpske pravoslavne crkve, Božićne svečanosti počinju u utorak, na Badnji dan liturgijom koja počinje u 10 sati, a najviše vernog naroda okupiće se na večernjoj službi sa početkom u 18 sati kada su crkve pretesne da prime sve one koji žele Bogu da se pomole, a povodom rođenja Bogomladenca.
U manastiru Sveto Preobraženje Gospodnje u Miltonu večernja molitva i unošenje badnjaka počeće u 18 sati, nakon čega će svi vernici biti posluženi posnom večerom i šumadijskim čajem. U 4 sata ujutro, na Božić u Miltonu je tradicionaloni božićni uranak, jutrenje, Sveta liturgija i zajednički božićni doručak.
Božić će svečano biti proslavljen i u svim srpskim domovima širom Kanade. Uz položajnika, u ranim jutarnjim časovima, koji će biti dočekan sa pšenicom belicom, simbolom berićeta u nastupajućoj godini, nezobilazna je i bogata trpeza sa česnicom i pečenicom, a veliki hrišćanski przanik biće proslavljen u krugu najbliže familije, kako to i nalažu vekovni običaji.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here