Vesti
Učesnici, organizatori i gosti humanitarnog vikenda

Još jedan nezaboravan vikend na Severnim plažama Sidneja upriličila je organizacija Nest Inc, koja već više od decenije svakog januara okuplja ljude dobrog srca i sportskog duha na humanitarnom amaterskom turniru u tenisu – Australian Closed.

Ovaj tradicionalni događaj je pored sportsko-humanitarnog aspekta, odavno postao i prilika kakva se ne propušta – za smeh, druženje, uživanje u muzici i najukusnijim kulinarskim đakonijama.

Kulinarski specijaliteti bez premca

Tako je bilo i protekle subote na terenima Teniskog centra Oksford Fols, u okruženju živopisne i egzotične prirode koja krasi sever Sidneja.

Jelena Kiš sa kćerkom

Nekoliko stotina članova zajednice iz svih delova Lučkog grada prodefilovalo je sportskim kompleksom tokom 11. po redu turnira Australian Closed.

– Dva dana turnira su protekla izvanredno. Subota je počela s kišom, pa čak i malom poplavom, ali je na veliko zadovoljstvo i nas iz organizacije i svih prisutnih, sunce ubrzo granulo,  pa su nam kasnije bili potrebni suncobrani. Tako je bilo i u nedelju, puno sunca i još više dobrog druženja i nasmejanih lica – kaže Željko Gojković, prvi čovek organizacije Nest Inc.

Željko Gojković je uručio poklone pobednici Marijani Marinić

Željko sa zadovoljstvom i ponosom ističe da je turnir u svakom pogledu ispunio ne samo očekivanja organizatora, učesnika i posetilaca, već i svoju najvažniju, dobrotvornu stranu.

– Tokom vikenda, na 11. turniru Australian Closed, prikupljeno je više od 15.000 dolara, a najveći deo novca biće usmeren za decu kojoj je pomoć najviše potrebna – kaže Željko.

Pobednik muškog turnira Boško Novaković (desno) i finalista Nebojša Jovičić

Gojković naglašava i da je Nest Inc registrovana humanitarna organizacija, koja je aktivna već više od deset godina i redovno pomaže decu u Srbji, Bosni i Hercegovini i drugim delovima regiona.

– Nest ne šalje novac direktno, već identifikujemo šta je potrebno dečjim bolnicama ili ustanovama i onda organizujemo kupovinu artikala, medicinske opreme ili slično, koja se dostavlja izabranim ustanovama – objašnjava Željko.

Mihajlo Danilović na servisu

Sportska strana događaja bila je izuzetno uzbudljiva, uz obilje dobrih i neizvesnih teniskih mečeva.

Na kraju, Australian Closed je dobio nove šampione: prvi put su titule osvojili Marijana Marinić u ženskoj i Boško Novaković u muškoj konkurenciji.

Iskusni teniski vuk Moca Stević

– Pre svega bih odao priznanje igračima koji su se kao lavovi hrabro borili ne samo sa svojim rivalima, već i sa toplim vremenom. Mnogi igrači učestvuju od prvog dana i ne propuštaju nijedan turnir, kao na primer legende Moca Stević, Nebojša Jovičić i Stefan Milenković. Ali takođe ima i novih, mlađih igrača koji osiguravaju budućnost turnira – naglašava Gojković.

Devojke su pokazale zavidno tenisko znanje

U ženskom finalu Marijana Marinić je pobedila Moniku Pricu, dok je u muškom viđeno skidanje s trona najčešćeg pobednika turnira Nebojše Jovičića, kojeg je nadigrao mladi Boško Novaković.

Odigrani su i dublovi

Pobednicima i finalistima su pripali prigodni trofeji i pokloni, a od publike su svi nagrađeni burnim aplauzom.

– Zahvljujemo se svim teniserima jer su omogućili da kroz njihovu borbu na terenu radimo na ostvarenju naše misije i ideje vodilje, a to je da uputimo pomoć tamo gde je to potrebno. Takođe smo zahvalni svim volonterima koji su imali jako veliki zadatak I uspešno su ga obavili. Hvala svima koji su posetili turnir i uživali u predivnom ambijentu Oksford Fols teniskog centra, uz predivnu muziku za koju smo izuzetno zahvalni nađim prijateljima muzičarima: Željku, Tini, Milanu i Mirku. Vidimo se ponovo dogodine – poručio je Željko Gojković.

I najmlađi su pokazali šta umeju

Po starom dobrom običaju, Australian Closed je bio svojevrsna uvertira za najveći teniski događaj na početku godine – Australian Open u Melburnu.

Milan Gligorić i Mirko Golub bili su zaduženi za muziku i dobro raspoloženje

Svi prisutni na humanitarnom turniru nisu propustili da požele da se na kraju Opena svi radujemo rekordnoj, desetoj tituli Novaka Đokovića u Australiji.

Festival balkanskih ukusa

Istovremeno sa humanitarnim teniskim turnirom održana je još jedna manifestacija u Oksford Folsu.

Festival balkanske pozornice i balkanskih ukusa (Balkan Stage and Flavours Festival) upriličen je prvi put, a inače je podržan i od Vlade Novog Južnog Velsa.

Mališani su imali priliku da iskažu svoju kreativnost

Svi posetioci su imali zadovoljstvo da probaju specijalitete sa roštilja, kuvana jela iz kotlića, svež burek i razne kolače i druge poslastice. Takođe, mogli su da kupe i garderobu, pića i slatkiše iz Srbije.

Donacije već u upotrebi

Željko kaže da je upravo završena realizacija prošlogodišnje donacije.

Budući učesnici turnira

– Kao što su “Vesti“ već objavile, dva ultrazvučna aparata – skenera, dopremljena su i već stavljena u upotrebu u Dečijoj bolnici u Domu Zdravlja u Zemunu i u Bolnici u Vlasenici, u Republici Srpskoj – ističe Gojković, uz napomenu da Nest Inc takođe već godinama sarađuje sa lokalnom dečijom organizacijom Royal Far West, koja pomaže decu u Australiji koja žive u ruralnim krajevima, izvan velikih centara.  

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here