R. Lukić
Liturgiju služio sveštenik Aleksandar Perković

Podizanje Časnog krsta ili Krstovdan koji hrišćani od 326. godine slave kao dan na koji je carica Jelena, majka rimskog cara Konstantina pronašla krst na kome je stradao Hristos, veliki je praznik i kod Srba. U hramu Svetoga Save u Hanoveru zbog korone i zahtevanog odstojanja tri prostorije bile su pune vernika, a sveštenik Aleksandar Perković koji je služio sa đakonom Slavkom Bosančićem i čtecom Matijasom Borhardom koristio je mikrofon. Za pevnicom, hor je predstavljao Lazar Radujković.

– Podizanje Časnog krsta, u stvari je istorijski praznik, a današnji, jesenji Krstovdan razlikuje se od onog koji je vezan uz Bogojavljenje i Jovandan, kada je Sveti Jovan na reci Jordan krstio Hrista – pojasnio je sveštenik Perković u besedi, koju su vernici slušali sedeći na stolicama koje su od izbijanja korone, zbog držanja potrebnog odstojanja, u srpskoj crkvi postale obavezan nameštaj.

Narod se posle liturgije družio u porti, ali oni koji su uz razgovor želeli da imaju i “obaveznu” kafu, zbog ne tako ugodnog vremena (oblačno 10 stepeni, kažu biće puno snega), morali su da idu u donju salu.

– Ne znam šta ovo znači i dokle će trajati. Narod je zbunjen jer se više ništa ne odvija normalno kao pre korone – zabrinut je Mile Kureljušić otac Zorana, kuma srpskog hrama u Hanoveru, koji je sa suprugom Stojom na liturgiju došao iz 80 kilometara udaljenog Volfzburga.

Zabrinut je i Srba Bačanin koji se zbog korone odrekao puta za Niš, ali s malo olakšanja jer “nije pozitivan”, a zabrinut je i Stanimir Krstić koji je uprkos koroni svoj Leskovac video i ove godine.

Video svoj Leskovac: Stanimir Krstić

Rezultat bez problema

Stanimir Krstić je objašnjavao i detalje puta u zavičaj.

– Na ulazu u avion u Srbiji su nam merili temperaturu, a po dolasku u Hanover na aerodromu su uzeli bris. Dva dana sam kod kuće čekao rezultat i to je sve. Oni ti sa aerodroma jave rezultat, a svoje ime možeš da nađeš i na određenoj adresi na internetu. Ako imaš štampač sa interneta možeš da izvučeš i pismenu potvrdu. Za one koji nemaju kompjuter to može da im uradi i neko drugi – kaže Krstić i naglašava da je prošao dobro i da je srećan što je video porodicu i zavičaj.