Z. Vicelarević
Svetkovina radosti: Grupni portret za uspomenu

Majski susreti pisaca dijaspore u organizaciji Udruženja pisaca Sedmica održani su 26. put u Frankfurtu, jer je ovaj skup prošle godine “preskočen” zbog pandemije. Susreti su zvanično počeli u petak promocijom knjige “Preludijum” Slavice Mastikose. Po tradiciji, ovu značajnu manifestaciju otvaraju predstavnici Generalnog konzulata Republike Srbije u Frankfurtu, a sada je ta čast pripala Ani Đorđević, savetnici za kulturu u našem konzulatu.

Centralna manifestacija je priređena u subotu u Salbau Dornbuss u Frankfurtu i prisustvovali su gotovo svi poznati srpski pisci i pesnici iz rasejanja.

Dobitnici Orfeja i specijalnih nagrada sa žirijem

– Učestvovali su pesnici iz Pariza, Roterdama, Budimpešte, Beča, Švajcarske, više gradova Nemačke i iz Srbije. Veoma sam zadovoljan što smo nakon pauze ponovo uspeli da organizujemo Majske susrete kao nekad. Okupili smo naše književne stvaraoce koji su zaista željni ovakvih događaja. Posebno me raduje da su se pozivu odazvali svi pozvani književni stvaraoci, a prisustvom Stevana Sinđelića, konzula Republike Srbije i Aleksandra Damjanca, konzula Bosne i Hercegovine je dalo još veći značaj ovoj manifestaciji. Takođe sam zahvalan predstavnicima Udruženja književnika Srbije, među kojima su Vidak Maslovarić, Majo Danilović, Branko Stevanović i Dragoslav Paunović kao i drugim udruženjima, Srpskom kulturnom centru iz Ofenbaha i Centralnom savetu Srba u Hesenu. Zahvaljujem se sponzorima Majskih susreta, Upravi za saradnju sa dijasporom Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Generalnom konzulatu Republike Srbije i dnevnom listu “Vesti” kao medijskom pokrovitelju – ističe Ljubiša Simić, predsednik UP Sedmica.

Dragoslav Paunović

Na centralnoj manifestaciji predstavljena je i monografija posvećena jubileju – 25 godina rada i postojanja UP Sedmica. Uručene su monografije svim pretplatnicima i predstavnicima organizacijama i diplomatskim predstavnicima sa kojima Sedmica ima dugogodišnju saradnju. Program su muzički obogatili duet Jelena i Jovana Panzalović, umetnice iz Beograda i Aleksandar Vladisavljević, violinista iz Frankfurta.

– Ovaj skup je nastavak svega onoga što naša dijaspora radi na jačanju kulturnog identiteta Srbije, da se ne zaboravi sve ono što nosi jedan kod srpskog čoveka. Sve ovo što naši domaćini rade je važno i bitno. Sabornost, koju sam osetio u crkvi i na Svetoj Gori, osetio sam i ovde u dijaspori. Mi nismo ovde kao gosti, osećamo se kao svoji među svojima – rekao nam je Dragoslav Paunović iz Beograda, koji je zajedno sa Brankom Stevanovićem predstavio knjigu “Urnebesna fizika”, koju su pisali profesor Svetislav Paunović, Branko Stevanović i Igor Kolarov.

Najbrojnija ekspedicija došla je iz Udruženja srpskih pisaca Švajcarske. Stigle su Snežana Petrović, potpredsednica, Monika Rajlić, Mira Vukolić, Biljana Mihajlović, Mile Gospić i Sava Ilić, predsednik udruženja.

– Došli smo da podržimo Sedmicu, odnosno kolege po peru što i jeste naša tradicija duža od dve i po decenije. Kao i svi dosadašnji susreti i ovi imaju poseban značaj jer je reč o očuvanju srpskog pisma i jezika i uopšte srpske kulture i baštine. Program je bogat i veliki broj gostiju daje pečat i nadu za budućnost. Sledećeg vikenda u našem udruženju u Švajcarskoj priređujemo takođe susrete i iz Sedmice su već najavili svoje prisustvo. Posebno sam srećan zbog toga što sam u jakoj konkurenciji osvojio Zlatni Orfej – rekao nam je Sava Ilić.

Ekspedicija iz Švajcarske

U majskoj pesničkoj noći, o nagradama je, na osnovu kvaliteta 30 napisanih i neobjavljenih pesama, odlučivao stručni žiri u sastavu – Spomenka Alečković, Vidak Maslovarić i Majo Danilović:

Zlatni Orfej dodeljen je Savi Iliću iz Švajcarske. Srebrni Orfej dobio je Miloš Milojević Resavski iz Erlangena, a Bronzani Orfej pripao Aleksandru Saši Jovanoviću u čije je ime priznanje primila Nisveta Grabovac. Specijalne nagrade dobili su Snežana Petrović iz Švajcarske, Slavica Pilagrim iz Hildena i Ljubiša Tiša Stanković iz Kronberga.

-Žiri je zapazio da su u pitanju radovi izjednačene literarne celine u kojima dominiraju emocije sećanja koje nose zavičajnu tugu. Nagrađenim autorima čestitamo, a posebno čestitamo i organizatorima na uspešno realizovanom ovogodišnjem anonimnom konkursu – istakla je Spomenka Alečković.

Vidak Maslovarić, Slavica Mastikosa i Zorica Mladenović

Pohvale za “Preludijim”

Knjiga “Preludijum” Slavice Mastikose je nedavno predstavljena u Beogradu, o čemu su “Vesti” opširno pisale, a srpskoj i frankfurtskoj književnoj eliti predstavljena je u petak na otvaranju Majskih susreta u Internacionalnom kafeu Hauptvahe, u centru Frankfurta. Susrete je otvorila Ana Đorđević, a goste je pozdravila Dijana Avdić, potpredsednica Saveta stranaca u Frankfurtu.

O delu Slavice Mastikose govorili su književni kritičari Vidak Maslovarić iz Beograda i Zorica Mladenović iz Darmštata. Odlomke iz knjige je čitala autorka Slavica Mastikosa, a promociju su ulepšale Jelena i Jovana Panzalović, umetnice iz Beograda.

– Izuzetno sam počastvovana što su veličine kao što su Vidak Maslovarić i Zorica Mladenović tako govorili o mom novom romanu Preludijum. Drago mi je što sam dobila tako povoljne kritike. Prisutni su zainteresovano slušali i postavljali pitanja. Očigledno ih je tema o kojoj sam pisala zainteresovala. Smatram da pažljiv čitalac može da nauči od književnika isto tako kao što pisac može da nauči od književnog kritičara koji umeju da artikulišu ono što sam pisac ne ume da kaže direktno, ali može kroz priču koju ispriča – rekla nam je Slavica Mastikosa.

Zorica Mladenović je podsetila da je Slavica Mastikosa kao pisac potekla iz UP Sedmica i dijaspore:

– To joj je umnogome omogućilo sagledavanje prošlosti koju nosi sa sobom, a čiji koreni dosežu daleko. Od mnogih kvaliteta njenog stila izdvajam jednostavnost jezika i scensko građenje radnje. To su ujedno osnovne odlike i poslednjeg romana o odnosu laži i istine, opšteg i pojedinačnog, života i sna…

Desa Burazor Aslanidu i Borica Đekanović

O Ivi Andriću u Štutgartu

Za petak u Štutgartu najavljena je još jedna manifestacija. Naime, Srpsko prosvetno kulturno društvo Prosvjeta Nemačke organizuje susrete pisaca u čast Ive Andrića, a Desa Burazor Aslanidu, predsednica Prosvjete nam je rekla:

Naša književna elita na promociji knjige Slavice Mastikose

– Ovo je zaista bilo jedno divno osveženje za srce i dušu posle izolacije gde smo svi stradali psihički i fizički. Ovde su se za govornicom smenjivali ljudi raznih profila i zanimanja, a svi su povezani pisanom rečju. Majski susreti su mesto gde se rado dolazi. To ima svoj prizvuk i odjek u svetu, Srbiji i dijaspori, ali više u rasejanju. Malo se zna u Srbiji za ovakav skup. Naši susreti biće održani 20. maja u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Štutgartu. U goste nam dolaze pisci iz Beograda, Frankfurta, Minhena, gde ćemo podstetiti na našeg velikana i nobelovca Ivu Andrića.