Ž. Marković
Čuvari tradicije: Slađana Stojanović (u sredini) sa Snežanom Pitarević i koreografom Dejanom Ivkovićem

Prošlog vikenda u prostorijama Todorčetovog konaka u sastavu Muzeja “Hajduk Veljka”, koji se nalazi u centru Negotina, održana je izložba nošnji uz nastup prvog i seniorskog ansambla “Stevan Mokranjac” iz ovog grada.

Tom prilikom je obeleženo dve decenije od obnove rada poznatog kulturno-umetničkog društva. Na ovom kulturnom događaju prisustvovalo je dosta ljubitelja nošnji i folklora, tako da je sala bila prepuna, uz poštovanje svih mera koje epidemiološka struka nalaže zbog virusa COVID-19.

Zaboravljeni vez (pokrstica)

Šili tokom pauze

Program je otvorio orkestar KUD-a, melodijom “Raslo mi je badem drvo”, da bi potom predsednica “Mokranjca”, Slađana Stojanović, pozdravila sve prisutne u sali i ukratko upoznala prisutne goste o biografiji njihovog udruženja. O radu kreativne radionice govorila je predsednica Upravnog odbora Snežana Pitarević, dugogodišnji član KUD-a i upoznala je goste kako su članovi ovog društva sami šili nošnje za vreme pauze, pošto nisu mogli da nastupaju zbog pandemije. Na kraju se oglasio i koreograf Dejan Ivković, koji je upoznao goste sa radom društva, koliko su koreografija obradili i sa programom nastupa.

Ženske nošnje

Sve prisutne oduševio je nastup vokalna interpretatorka izvornih pesama Magdalena Pitarević, koja ide u četvrtu godinu muzičke škole. Otpevala je pesmu “Izvor voda žuborila”, potom je sledio nastup seniora, takozvanih Bisera, koji su odigrali “Gradske igre”, zatim prvi ansambl s “Igrama iz Vranjskog polja”. Magdalena je otpevala još jednu izvornu pesmu “Tupan mi tupa”, da bi na kraju program završio mladi frulaš Miloš Dinić, član orkestra, koji je odsvirao jedno vlaško kolo, gde su se svi gosti zajedno sa folklorašima priključili u kolo. Na kraju kulturnog dela programa je sledilo uživanje u slatkim i slanim đakonijama, koje su spremile vredne članice ovog društva.

Goran Patrujkić i Ankica Žikić

Putujući muzej

Slađana Stojanović je ukazala da se duže od 60 godina najbolji mladi igrači, pevači i svirači iz negotinskog kraja okupljaju kako bi svoj talenat i umetničke afinitete iskazali u ansamblu koji nosi ime našeg najvećeg kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca. Ovo udruženje je formirano s ciljem da kroz igre, pesme i bogatu originalnu nošnju čuva i neguje srpsko folklorno blago. Posle duže pauze pre 20 godina je obnovljen rad KUD-a “Mokranjac”, napominje naša sagovornica, i sada aktivno radi kroz dečji, prvi i ansambl veterana Biseri, muzičku sekciju i kreativnu radionicu. – Brojna publika je uživala u umetničkim nastupima “Mokranjca” nekad u bivšim republikama SFRJ i širom Evrope, a od obnavljanja rada društva i u zemljama Skandinavije – Švedskoj i Danskoj, zatim Austriji, Češkoj, Švajcarskoj, Bugarskoj, Makedoniji…

Naše udruženje nastupa na festivalima širom Srbije, ali i na tradicionalnim godišnjim koncertima u negotinskom Domu kulture u okviru Majskih svečanosti. Od svog osnivanja ansambl je svojevrstan ambasador srpskog folklornog stvaralaštva u našoj zemlji i Evropi i samim tim predstavlja jedan vid putujućeg muzeja kad je u pitanju folklorno bogatstvo koji predstavlja nacionalni identitet i istoriju srpskog naroda. I na kraju bih se zahvalila Muzeju Hajduk Veljka iz Negotina, koji nam je ustupio prostorije za ovu priliku i dragoj publici, koja je uveličala ovaj naš kulturni događaj – izjavila je Slađana Stojanović.

Briljantna igra: Prvi ansambl KUD “Stevan Mokranjac”

Uspesi na smotrama

Uz napomenu da je ova manifestacija posvećena i proslavi jubileja, odnosno obeležavanju 20 godina rada od obnavljanja “Mokranjca”, Snežana Pitarević, predsednica UO KUD “Mokranjac” je istakla:

– Vrlo smo ponosni što nije bilo prekida u radu za ove dve decenije, osim zbog kovida. Prošle godine smo osnovali Kreativnu radionicu pošto ne možemo da igramo i onda smo rešili da bar nešto radimo. U saradnji sa jednom firmom kod koje smo ranije nabavljali nošnje, mi smo uzeli originale i onda smo radili sve ispočetka, od skidanja šema, krojenja, šivenja, veza. Naučili smo vez sa pokrsticom. To je već zaboravljena tehnika. Pošto nismo mogli da idemo na neku od manifestacija zbog korone dogovorili smo se da večeras spojimo mini-koncert sa promocijom nošnji.

Orkestar KUD “Stevan Mokranjac” iz Negotina

Ovom prilikom izloženi su delovi nošnje za ženski deo ansambla Binačka Morava, koji su svi ručno izrađeni.

– U folkloru sam 38 godina, prvo kao igrač, onda kao sekretar, pa član upravnog odbora, zamenik predsednika i tako dalje. No to nije toliko bitno, bitno je da radim i da budem tu sa decom, da im pomognem na neki način i da se to sve ostvaruje u neku celinu – izjavila je Snežana Pitarević.

Nebeski glas: Magdalena Pitarević

Dejan Ivković, koreograf KUD “Stevan Mokranjac”, rodom iz Radujevca, kaže da su učili 13 koreografija iz svih krajeva Srbije i da za svaku imaju nošnju:

– Najviše se bavimo koreografijama iz Negotina i Timočke Krajine, ali igramo i jug i sever Srbije, Leskovac i Vranje, Vojvodinu, Šumadiju i druge koreografije, tako da smo pokrili celu Srbiju. Imamo oko stotinak članova, od toga pedesetak veterana, oko 26 omladinaca i ostalo su deca. Najveći uspeh su nam republičke smotre. Pored 300 društava, plasirali smo u završnicu među petnaestak najboljih udruženja na smotrama u Čačku, Kragujevcu, Beogradu i drugim većim gradovima. Odazovemo se i idemo na sve gradske kulturne manifestacije.

Pravo remek-delo

Obavezno treba istaći majstorstvo orkestra KUD-a. Njegovi članovi su harmonikaš Nenad Todorović, frulaš Miloš Dinić, gitarista Gradimir – Spale Spasić, bubnjar Miroslav – Mića Dobrić i vokalna interpretatorka izvorne muzike Magdalena Pitarević.

Veterani na delu

Ovenčan nagradama

Kulturno umetničko društvo “Stevan Mokranjac” iz Negotina dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u oblasti očuvanja kulturnog nasleđa, između ostalih izdvajamo: Majsku nagradu opštine Negotin, Plaketu Mokranjčevih dana, Prvu nagradu na Etno-festivalu u Kladovu i još mnogobrojne nagrade. Rad društva finansijski podržava opština Negotin, putem realizacije projekata iz oblasti kulture.

Veterani “Mokranjca”

Bratimljenje sa bečkim imenjakom

KUD “Stevan Mokranjac” iz Negotina je uspostavio izuzetno dobru saradnju sa srpskim ansamblima u dijaspori. Ona je učvršćena brojnim zajedničkim nastupima, ali i potpisivanjem Povelje o bratimljenju sa Kulturno-umetničkim društvom “Stevan Mokranjac” iz Beča.

Zdenka i Jovan

Kreativna radionica

Prošle godine je osnovana Kreativna radionica KUD-a Stevan Mokranjac u kojoj su izrađivani komadi nošnje (krojenje, šivenje, heklanje i vez) za splet igara sa Kosova. Društvo poseduje dosta koreografija s odgovarajućom nošnjom – spletovi Vlaških i Srpskih i igara iz Homolja, Šumadije, Pomoravlja, Banjaluke, Vranjskog polja, Bele Palanke, Leskovca…