Pre 11 godina Srbi oborili “nevidljivi” F-117A u Buđanovcima

0

 

F-117A "noćni soko", koji je posle brojnih akcija u Libanu, Panami, Iraku i ostatku sveta, stekao oreol "nevidljivog", oboren je 27. marta u vojvođanskoj ravnici u selu Buđanovci.

 

"Noćni soko" je izuzetnu reputaciju stekao borbenim letovima nad Irakom u Zalivskom ratu 1991. godine, kada je, po objavljenim podacima, 1.270 puta proleteo neprimećen nad iračkim radarima, u 39 borbenih misija.

 

F-117A je konstruisan u obliku brušenog dijamanta, što je neuobičajno za letilice te namene, a u američkoj vojnoj terminologiji dobio je naziv "stelt", što na engleskom jeziku znači "krišom", "u potaji", ili "nevidljivi avion".

 

Super-vid brigade pukovnika Zoltana Danija

Rušenje mita o "nevidljivom" izveo je 3. divizion 250. brigade Protivvazdušne odbrane, koji su avion oborili 27. marta u 20.42 sati, zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i "maloj tehničkoj inovaciji". Brigadom je komandovao pukovnik Zoltan Dani.
"Noćni soko" pao je u atar sela Buđanovci, pošto je prethodno gađan sa dve rakete tipa "neva".

Procedurom pre borbenog leta F-117A precizno se utvrđuju lokacije radara i ubacuju se u kompjuter koji se zove "Elvira, gospodarica noći", a on potom određuje maršrutu leta.

 

"Srbi su očigledno uspeli da nadmudre "Elviru". Jer, tri noći pre sudbonosnog leta, F-117A avioni ‘stelt’ leteli su praktično istom maršutom… Srbi su svaki dan pomerali radare, a uključivali ih samo na kratko, tek koliko je potrebno da se snime maršrute aviona koji dolaze, ali ne dovoljno da bi ih otkrio avion NATO za detektovanje", pisao je njujorški list "Njuzvik" jula 1999. godine.

 

Njujorški list navodi da je četvrte noći, dok je F-117A bacao bombe na cilj nedaleko od Beograda, otvor za izbacivanje projektila na avionu na srpskim radarima počeo da šljašti, tako da su Srbi brzo ispalili rakete i pogodili cilj.

 

Čudo tehnike koje vredi 45 miliona američkih dolara

"Nevidljivi" F-117 A

F-117A je opremljen sa dva "dženeral elektrik F404" turbo motora i četvorostepenom kontrolom leta, nosi različito naoružanje, ima savremeni navigacioni sistem integrisan u digitalni pane u kabini, koja pojačava efikasnost misije.
 

Cena tog aviona, po nameni – lovca, kojeg je od 1982. do 1990. godine proizvodila američka kompanija "Lokid", iznosila je 45 miliona dolara.
 

Avion je dugačak 20,3 metara, visok 3,8 metara sa rasponom krila od 13,3 metara, a postiže maksimalnu visoko nadžvučnu brzinu od 0,9 maha.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here