KSS
Košarkaška reprezentacija Jugoslavije 1970. u Ljubljani

Pre tačno pola veka košarkaška reprezentacija Jugoslavije prvi put je postala prvak sveta. Bilo je to ispunjenje posleratne vizije Aleksandra Nikolića, Bore Stankovića, Radomira Šapera i Nebojše Popovića.

U ljubljanskom Tivoliju savladana je selekcija SAD sa 70:63, a taj čuveni trijumf pre nekoliko godina je opisan i u filmu “Bićemo prvaci sveta”.

Na klupi državnog tima sedeo je legendarni Ranko Žeravica, a ekipu su činili: Krešimir Ćosić, Dragutin Čermak, Nikola Plećaš, Vinko Jelovac, Damir Šolman, Aljoša Žorga, Ivo Daneu, Ljubodrag Simonović, Ratomir Tvrdić, Dragan Kapičić, Petar Skansi i Trajko Rajković.

Poslednjeg dana takmičenja, 24. maja, Jugoslavija je izgubila od SSSR, ali igralo se po grupnom sistemu takmičenja i zlato je obezbeđeno dan ranije spomenutim trijumfom nad SAD u kojem su najefikasniji bili Plećaš sa 12 i Ćosić sa 11 poena – Krešo je bio i u idealnoj petroci šampionata, uz MVP-ja Sergeja Belova (SSSR), njegovog saigrača Modestasa Paulauskasa, zatim Kenija Vilijamsa iz SAD i Brazilca Pereire Ubiratana.

Dan posle šampionske ceremonije, ceo tim otišao je na prijem kod predsednika Tita, koji je za rođendan 25. maja dobio najlepši mogući poklon – zlatnu medalju.

Bio je to prvi ogromni uspeh u sportu za koji će Jugoslavija u godinama koje slede postati sinonim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here