Tanjug
Miroslav Lajčak, Aleksandar Vučić, Avdulah Hoti i Žosep Borel

Evropska unija sebi neće dozvoliti taj luksuz da razgovori između Beograda i Prištine u ovoj fazi propadnu, ali u budućim sporazumima ima potencijalnih kukavičjih jaja i nagaznih mina, pa Srbija mora da bude mudra u sprovođenju svega toga.

Zbog pretnji prištinskih zvaničnika da se pitanje Zajednice srpskih opština neće naći za pregovaračkim stolom Beograda i Prištine, dijalog je već odložen, a prema najavama iz kabineta kosovskog premijera Avdulaha Hotija, Priština neće prihvatiti dodatne pregovore o uspostavljanju ZSO, “već će poštovati obaveze postignutog sporazuma, koje su potom regulisane odlukom ustavnog suda”, piše Sputnjik.

Kosovski predsednik Hašim Tači je nakon posete Briselu i Vašingtonu izjavio da je i jednima i drugima jasno rekao da je pitanje dijaloga između Kosova i Srbije ušlo u novu fazu i da treba da bude samo jedna tačka dnevnog reda – ona o uzajamnom priznavanju između Srbije i Kosova, a zatim tek ostala pitanja.

S druge strane, predstavnici Srba sa KiM najavili su da će napustiti prištinske institucije ako Priština jednostrano odluči da ne ispuni, pred EU potpisanu, obavezu o formiranju ZSO.

Posle burnih poruka, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi u Prištini, nakon čega će doći u Beograd, a prema rečima visokog zvaničnika EU upoznatim sa procesom pregovora, Lajčak se za ovu posetu odlučio upravo u nameri da odblokira pitanje Zajednice srpskih opština.

Brisel neće dozvoliti luksuz propasti pregovora

Upitan da li su zahtevi prištinskih vlasti znak da je došlo do propasti pregovora pod okriljem EU, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun kaže da Brisel neće dozvoliti luksuz da razgovori između Beograda i Prištine u ovoj fazi propadnu.

– Sada se očekuje snažna diplomatska aktivnost Brisela, odnosno prvenstveno Lajčaka, da pokuša da približi stavove dve strane kako bi se razgovori nastavili. Problem naravno jeste u Prištini, jer oni ne samo da ne žele da se na dnevnom redu nađe pitanje formiranja ZSO, već sada po izjavi Tačija vidimo da oni žele da se na prvo mesto stave razgovori o, kako oni kažu, međusobnom priznanju, što znaju da Beograd svakako neće prihvatiti – kaže Drecun.

On dodaje da je interesantna Hotijeva izjava da će se ZSO formirati, ali u skladu sa odlukom tzv. ustavnog suda. To za nas, kako kaže, nije prihvatljivo, jer insistiramo da se ZSO formira odmah i to sa svim nadležnostima koje su predviđene Briselskim sporazumom.

Priština “čeka” Bajdena?

Nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović kaže za Sputnjik da prištinski političari i dalje čekaju i kupuju vreme u kome bi oni želeli da neko drugi završi posao za njih, a da oni ponovo ne ispune ništa od svojih obaveza.

Čović ukazuje da Albanci sa KiM nisu preterano kreativni i da uvek primenjuju istu taktiku. Prvi segment te taktike je kreiranje problema kako bi se skrenula pažnja sa neispunjenja potpisanih obaveza i kupilo vreme u očekivanju “da će neko drugi da im servira to što traže na nekom srebrnom poslužavniku”.

– U ovom slučaju stvari se odugovlače u nadi da će Džo Bajden doći na vlast i da će tada SAD i Nemačka pritiskom i ucenama zaokružiti njihovu državnost. Drugi deo njihove taktike je stalna pretnja nasiljem – navodi Čović i ističe da je Priština odbijanjem da sprovede svoje obaveze iz Briselskog sporazuma direktno ponizila EU i prema njegovom mišljenju, potpuno obesmislila nastavak pregovaračkog procesa.

Čović dodaje da i pored svega onoga što je potpisano u Vašingtonu, u sporazumima Srbije i Kosova ima veoma velikih zamki. Kako ilustruje, tu ima potencijalnih kukavičjih jaja i nagaznih mina i Beograd mora da bude mudar u njihovom sprovođenju.

On zaključuje da Albanci sa KiM uporno nastavljaju da slede stari kurs zaokruživanja kosovske državnosti i to je razlog zbog kojeg mi moramo da budemo posebno oprezni u vezi sa svim sporazumima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here