Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da su ključni izazovi pred zemljom, a time i novom vladom pritisci po pitanju Kosova i Metohije, jačanje ekonomske i zdravstvene moći zemlje, te vojne i odbrambene sposobnosti.

On je u obraćaju javnosti rekao da je doneo odluku o mandataru nove vlade, nakon saslušanih mišljenja predstavnika svih lista koje su ušle u parlament, a na početku obraćanja zahvalio je svim građanima što su u ogromnom broju izašli na junske izbore.

– Zato što smo znali, kao i veliki broj drugih zemalja da je strahovito važno da naša demokratija ne trpi, da ne tražimo izgovore i razloge kroz koronu ili druge stvari da odlažemo izbore, da uvodimo diktaturu da vladamo duze – rekao je Vučić.

Istakao je da je jedino narod vlastan da izabere, a na osnovu tog izbora donose se odluke za budućnost.

Vučić je napomenuo da je važno da su izbori protekli mirno, bez incidenata, da su građani pokazali koliko poštuju demokratiju i koliko im je stalo da izađu na izbore.

– Imali smo jednu od najvećih izlaznosti od svih zemalja u vreme korone. Da nije bilo ponavljanja izbora, procenat bi prešao 50 odsto – primetio je.

Kako je rekao, pobendička lista, sa najviše glasova, gotovo bez presedana u savremenoj srpskoj istoriji, nosi ogromnu odgovornost.

– Zato je važno da sa takvom odgovornošću pristupimo rešavanju problema, suočavanju sa velikim izazovima pred nama i da vidimo kako da te izazove prevazilazimo – rekao je Vučić.

Kompromis, ali ne poniženje, tj. ne može “ništa za sve”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je jedan od ključnih ciljeva nove vlade očuvanje mira i stabilnosti i dodao da Beograd zato želi kompromisno rešenje sa Prištinom, ali da neće pristati na poniženja.

Vučić je rekao da se prethodnih dana u Nagorno Karabahu videlo kako za dan, posle 30 godina “zamrznutog konflikta”, može buknuti rat.

– To ne želimo da se nama dogodi i da budemo iznenađeni i zato ćemo da sačuvamo mir, zato se ne zalazemo za zamrznuti konflikt već želimo kompromisno rešenje i insistiramo na procesu koji se odvija pod pokroviteljstvom EU – istakao je Vučić.

On je dodao da Beograd želi kompromisno rešenje, ali da neće pristati na poniženja i princip “ništa za sve”.

Predsednik je istakao i da je važno da se osnaže armija i policija.

Policija, kako kaže, mora da bude snažnija i još oštrija u borbi protiv kriminala i korupcije, iako to, kako je dodao, zavisi i od tužilaštva i pravosuđa.

– Verujem da će uz pomoć BIA moći da obezbede sigurnost i mir – istakao je Vučić.

Tri izazova, a najveći pritisci oko KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će nova vlada imati pred sobom tri ozbiljna izazova, od kojih je najveći Kosovo i Metohija, kao i tri cilja – da podigne ekonomsku snagu Srbije, zdravstvenu i odbrambenu moć zemlje.

Kad je reč o Kosovu i Metohiji, Vučić ističe:

– Naša je obaveza da, suočavajući se sa izazovima, a najveći jesu pritisci oko KiM i pokušaj primoravanja Srbije da prizna nezavisnost Kosova, a da za to ne dobije gotovo ništa, uz našu želju da uvek iskažemo nameru da razgovaramo I da postižemo kompromisno rešenje, svakako ne prihvatamo ponižavanje građana Srbije, I naših građana na KiM – rekao je Vučić.

Moramo, kaže, da brinemo o životima naših ljudi na KiM, koji su ponovo prethodnih dana ponovo bili ugroženi.

Drugi izazov je, ističe Vučić, zdravstvena situacija i kako ćemo reagovati kada dođu nešto hladniji dani i korona bude snažnije prisutna.

– Treći izazov je kako da u vreme korone, zatvorenih granica sa Evropom i svetom uspemo da održimo ekonomski ritam koji smo imali do sada – objasnio je on.

Vučić je rekao da je dosadašnja vlada – ako pogledamo poslednje dve decenije od političkog i vojnog poraza koji smo doživeli 1999, do užasnih poraza koje smo kao narod doživeli posle 2000, kada je korupcija bila gotovo jedini posao za političare, kada su unišene fabrike, supstanca naše ekonomije zgažena – posle mnogo godina uspela da vrati zemlju na ispravan put, put ekonomskog napretka, političkih reformi, uspostavljanja samostalne I nezavisne države građana Srbije, koja pripada svim građanima Srbije.

– Uspeli smo da zemlju koja je bila među poslednjima kada je pitanju ekonomski razvoj da bude među prvima, a da to ne bude incidentno, već da traje četiri godine. Pre toga prošli smo kroz najteže reforme i zato se vidi razlika u rezultatima – podvukao je on.

Vučić je kazao da, iako su građani na izborima glasali za politiku kontinuiteta, a mora da prihvati rezultate sa najvećom skromnošću i poniznošću pred voljom građana Srbije, treba dobro da razumemo da to nije “kart blanš” za sve što se dogodi u budućnosti, već da svi treba da se ponašaju odgovorno.

Rekao je da nova vlada mora da pokuša da budemo i dalje jedna od najuspešnijih evropskih zemalja.

Istakao je da se radi o teškim izazovima i da je važno da mandataru i skupštinskoj većini ukaže da se Srbija diči sa tri veoma važne političke činjenice, a to su pre svega slobodna, nezavisna i suverena država, Srbija koja se nalazi na evropskom putu i treće da će Srbija čuvati prijateljske odnose sa Rusijom, Kinom i graditi sve bolje odnose sa SAD.

– Iz tih političkih okvira nova vlada će imati za cilj u naredne četiri godine da se podigne ekonomska snaga Srbije – podvukao je on.

Vučić je kazao da nova vlada mora da obezbedi dalji rast životnog standarda građana, da on mora da raste uprkos činjenice da je to nemoguće u trenutku trajanja krize koja je zahvatila ceo svet.

– I u takvim uslovima naša obaveza je da imamo dovlljno finansijskih rezervi i pored činjenice da smo radili manje, te ćemo se bez obzira na sve potruditi da obezbedimo dalje povećanje penzija i plata – kazao je on.

Vučić je ukazao da je dalji prioritet dalja izgradnja puteva i pruga, da sve što je već ugovoreno mora da se radi i završava na najkvalitetniji način.

– Mora da se radi na novim projektima, da krenemo ofanzivno u nove projekte. Jedan od njih je da se pre kraja iduće godine konačno krene sa izgradnjom metroa u Beogradu. Verujem da će to biti još jedan veliki podsticaj privredi. Takođe treba nastaviti sa izgradnjom brze pruge Beograd-Niš-Preševo. Da uradimo prugu od Valjeva do crnogorske granice. Dalje treba nastaviti prugu od Novog Sada do Subotice, a moramo da uradimo i mnogo drugih fantastičnih projekata., Do kraja iduće godine biće završena deonica autoputa Miloš Veliki do Požege , a biće otvorena i deonica Pojate-Kruševac. To su velike stvari – istakao je on.

Kazao je da je insistirao na novim projektima da se pokaže da ne stajemo i ne zadovoljavamo se sa onim što je urađeno u prošlosti.

Pritisci im neće uspeti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Albanci varaju ako očekuju da će im se ostvariti snovi, da će im Srbija dati ono što priželjkuju, a oni pri tom nastaviti da vređaju Srbiju i Beograd i napadaju srpsku decu na KiM.

– Važno je da Albanci znaju, a to sam im ponovio i u Vašingtonu pred američkim predstavnicima, ali i pred najvišim zvaničnicima EU i pregovaračima da ne postoji govzdeni čekić ili malj kojim će neko da nas udari u glavu da im damo šta oni priželjkuju, a da oni svakog dana vređaju Srbiju i Beograd i napadaju našu decu na KiM – rekao je Vučić komentarišući poruke iz Prištine da su duboko razočarani izjavama srpskih zvaničnika.

Vučić je dodao da vlast u Prištini uzalud veruje da će neko iz sveta imati snagu dovoljnu da pritiskom natera Srbiju na tako nešto, da će dobiti poene na svetskoj političkoj sceni i tako ostvariti svoje snovi, da se to neće desiti.

– Ako žele razgovor i kompromisno rešenje Srbija je za to spremna – istakao je on i dodao da je dovoljno da da razumeju jednu stvar a to je – da je važno da živimo u miru.

Vučić je i dodao i da da on ne izgovara teške reči ne zato što se neko plaši Prištine, već upravo zbog mira.

Kada je reč o primedbama Vlade u Prištinii, onima koje dolazile od Edija Rame i od svih drugih kako kaže, ne obraća previše pažnju, jer zna da oni to rade zbog unutrašnjih političkih prilika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here