pixabay.com

Predsednica Švajcarske Simoneta Somaruga uputila je otvoreno pismo gradjanima svoje zemlje u kojem traži jedinstvo nacije u borbi protiv koronavirusa, kao i poštovanje potrebnih mera.

– Naši životi su se preko noći promenili. Škole, bioskopi, radnje su zatvorene, manifestacije zabranjene, stariji i bolesni ljudi ostaju kući, mnogo zaposlenih rade od kuće, a na ulicama i u kancelarijama se ne približavamo jedni drugima više od dva metara. Ta pravila su važna i moraju obavezno biti poštovana, jer samo tako možemo da sprečimo zarazu i širenje koronavirusa usporiti, što je trenutno odlučujuće – kazala je ona.

Istakla je da, ako se virus bude prebrzo širio, onda će intenzivna odeljenja bolnica biti preopterećena, a posledice bi bile razarajuće.

Broj žrtava u Švajcarskoj stalno raste, a savezna država, kantoni i opštine rade danonoćno na rešenju, ali, kako je podvukla, kao što je često slučaj, potrebno je stanovništvo.

„U ime države vas pozivam da ostanete kući, ako ste stariji od 65 godina ili bolesni. Ostanite na distanci prema drugim ljudima, i pomažite jedni drugima. Vlast neće ostaviti na cedilu gradjane. Brinemo se o prduzećima i radnim mestima. Vlada pomaže preduzeća, zaposlene, i samostalne, koji se bore za svoju egzistenciju. Brinemo da se plate isplaćuju, a firme dobiju kredite. Više od 40 milijardi franaka stoje na raspolaganju, i to brzo I nebirokratski“, poručila je Somaruga.

Zahvalila se posebno ljudima koji u ovo vreme ne mogu ostati kući, kao ssto su medicinsko osoblje, poštari, prodavačice, vozači kamiona, autobusa, vojnici, ali i poljoprivrednici, koji se brinu da snabdevanje i dalje funkcioniše.

– Upravo je to uvek obeležilo Švajcarsku, a to je, kada treba, onda smo više nego 26 kantona i 8,5 miliona ljudi. Mi smo zemlja i tu smo jedni za druge – zaključila je Somaruga.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime