Predsednici UO banaka kandidati za guvernera

0

Oba kandidata koja se pominju kao mogući naslednici Radovana Jelašića dolaze iz bankarskog sektora, a u svojoj biografiji već su obavljali državne funkcije.

 

 

Goran Pitić – biografija

 

Rođen je u Velesu u Makedoniji 1961. godine. Odrastao je u Zadru gde je njegov otac dobio posao kao građevinac u JNA. Tu je završio osnovnu školu, a 1975. godine se seli u Beograd i upisuje gimnaziju. Ekonomski fakultet je tavršio kao student generacije, magistrirao je u Kanadi, a doktorske studije završio u Beogradu u vreme hiperinflacije tokom 90-ih.

 

U tim "mladim“ danima bavio se muzikom. Počeo je da peva u "Abraševiću“ i "Krsmancu“, nastavio u skadarlijskim kafanama "Zlatnom bokalu“, "Ima dana“, "Dva jelena“, ali i na splavu "Bela lađa“. Jedno vreme je bio i u ekipi koja danas čini grupu "Legende“, a tada se zvala "Čarolije“.

 

Ivan Vujičić iz Demokratske Stranke ga je jedne večeri oktobra 2000. godine pozvao da popiju piće i ponudio mu funkciju u prelaznoj vladi. Posle odgovora da mora prvo da se konsultuje sa porodicom Pitić je pristao, i tako postao ministar, da bi u januaru 2001. i po drugi put postao ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom.

 

Pitić danas nije želeo da komentariše navode da je mogći kandidat.

"Pitanje NBS generalno i pozicije guvernera je toliko ozbiljno i važno, jer podrazumeva odnos prema kvalitetu te institucije, njenoj kredibilnosti i nezavisnosti i institucije i funkcije koje predstavlja guverner", rekao je Pitić u izjavi novinarima u hotelu "Hajat".

Tada je zamrzao svoje funkcije na ekonomskom fakultetu gde je od 1996. bio Direktor Sektora za ekonomska istraživanja Ekonomskog instituta.  Jedan je od osnivača Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA), na kojem je i danas redovni profesor makroekonomije. 

Član je Predsedništva Saveza ekonomista Srbije, udruženja korporativnih direktora, UO udruženja banaka Srbije. Koautorski je objavio pet knjiga i veliki broj radova u domaćim i međunarodnim publikacijama.

 

 

Vladimir Čupić – biografija

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

 

Od 2007. predsednik je Izvršnog odbora HYPO Alpe-Adria-Bank a.d. Beograd. u banci je zadužen za upravljanje i razvoj poslovanja sa privredom, poslova upravljanja sredstvima, pravnih poslova, interne revizije, finansijske kontrole i investicionog bankarstva, marketing aktivnosti, kao i za razvoj kadrova i nadzor rizika usklađenosti poslovanja Banke.

Od maja 2003. do decembra 2006. godine bio na funkciji člana Izvršnog odbora Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Beograd. Bio je i direktor Agencije za privatizaciju, savetnik ministra za privredu i privatizaciju u Vladi Republike Srbije, kao i rukovodilac u revizorskoj kući "Deloitte & Touche“ u kojoj je radio i Pitić.

Član je Predsedništva Saveza Ekonomista Srbije, Poslovnog Savetodavnog Veća Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, Srpskog Poslovnog Kluba “Privrednik”; Guverner Američke privredne komore u Srbiji, član Upravnog Odbora Metalac a.d., potpredsednik Smučarskog saveza Beograda i član Upravnog odbora JSD “Partizan”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here