Predsednički izbori u Ukrajini

0

Juščenko i Timošenko nekada saradnici, a sada glavni rivali

Blizu 37 miliona birača treba da odluči o sudbini 18 kandidata, ali i o sudbini zemlje pogođene ekonomskom krizom i unutrašnjim protivrečnostima.

 

Prema istraživanjima javnog mnenja favoriti u trci za najvišu poziciju među kandidatima su Janukovič i Timošenkova, kojima se predviđa i učešće u drugom krugu, već zakazanom za 7. februar.

 

Gubitnik iz "narandžaste revolucije" Janukovič, prema anketama objavljenim u decembru prošle godine, može da računa na više od 30 odsto glasova i čak pobedu u drugom krugu, sa blizu 60 odsto glasova birača.

 

Prema ruskoj agenciji RIA Novosti, ako je izbore 2004. karakterisao izuzetan rast političke aktivnosti, sada je situacija potpuno drugačija, jer više od trećine birača još nije odredilo svog favorita i može se dogoditi da uopšte ne učestvuje na izborima.

 

Politikolozi to povezuju sa tim što je euforiju iz vremena „narandžaste revolucije" vrlo brzo zamenilo razočarenje zbog aktivnosti Juščenka i njegovog tima i zbog raspada „narandžaste koalicije" među čijim su učesnicima prevladale lične ambicije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here