EPA/Christian Bruna
Predsednik Austrije Aleksander Van der Belen

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen upozorava da čovečanstvo neće više imati razloga za smeh ako ne posveti više pažnje očuvanju životne sredine.

Van der Belen kaže da svet mora da preduzme nešto po pitanju zaštite životne sredine i klimatskih promena. Predsednik Austrije je u intervjuu bečkom dnevniku „Kronen cajtung“, kazao da vidi da se nešto pomera po tom pitanju i da želi da da svoj doprinos. Uveren je da aktuelna diskusija i borba protiv klimatskih promena neće biti zaustavljena.

– Uveren sam da imamo još vremena, iako ne mnogo. Ako sada politika pomogne građanima da se sprovede promena i prilagođavanje novim uslovima, to bi bilo odlučujuće. Želim da zamislim svet za 20, 30 godina, koji će biti drugačiji – istakao je on.

Van der Belen je najavio i da će kod formiranja nove austrijske vlade posebnu pažnju posvetiti pitanju zaštite životne sredine. Rekao je da očekuje veće angažovanje buduće vlade u borbi protiv klimatskih promena, dodajući da se radi o nečemu što se radi za decu, a doprinosi i privredi, jer je reč o tržištu budućnosti.

Govoreći o promenama, rekao je da ne očekuje da Austrijanci odjednom postanu vegetarijanci, ali dodaje da ne bi bilo loše jesti manje mesa. Uveren je da će građani morati da promene način života.

Van der Belen smatra da će se u budućnosti voziti drugačiji automobili, više će se paziti da distance između mesta stanovanja i rada budu kraći, a takođe u gradovima će se pojačano železnica, autobus, metro i tramvaj.

– U prošlosti smo prevazišli i druge velike izazove. Tokom 50-tih godina naša jezera su bila prljava, a danas imaju kvalitet pijaće vode – objasnio je predsednik Austrije koji će zemlju predstavljati na predstojećem Samitu UN o klimatskim promenama.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here