EPA-EFE

Azerbejdžan je danas završio proces preuzimanja teritorije koju mu je Jermeniija prepustila u skladu sa mirovnim sporazumom kojem je posredovala Rusija i kojim su okončani šestonedeljni sukobi oko Nagorno-Karabaha.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev pozdravio je povratak kontrole nad tim oblastima kao istorijsko dostignuće. On je naredio demobilizaciju prve grupe vojnika koji su bili pozvani zbog izbijanja sukoba u Nagorno-Karabahu.

Kako prenosi agencija RIA Novosti, prvo će biti demobilisani oni koji imaju troje i više dece, koji u kući imaju invalida prvog stepena ili maloletne braću i sestre, oni koji su jedinci, kao i oni čiji su očevi ili braća poginulu u sukobu.

Prethodno je Alijev u obraćanju naciji saopštio da se između Bakua i Jerevana nastavlja razmena zarobljenika i poginulih.

Prekid borbi

Regija Lačin, koja se nalazi između Nagorno-Karabaha i Jermenije, poslednja je od tri oblasti na obodu Nagorno-Karabaha koji su jermenske snage predale danas.

Lideri tri države, Vladimir Putin (Rusija), Ilham Alijev (Azerbejdžan) i Nikol Pašinjan (Jermenija), potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Kako se navodi u izjavi, jedan deo regije prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Nagorno-Karabah sa Jermenijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here