EPA
Nagorno-Karabah

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da je Baku spreman da zaustavi rat u Nagorno-Karabahu, ali da bi se to desilo Jerevan se mora obavezati da će povući vojsku sa okupiranih teritorija.

– Kao prvo, verujem da što se pre rat završi to će biti bolje. Više puta sam govorio i mogu još jednom ponoviti da ako premijer Jermenije preuzme obavezu da oslobodi ostatak teritorija, mi smo danas spremni da se zaustavimo. On to još nije učinio – rekao je Alijev u intervjuu italijanskom listu „La republika“.

Predsednik Azerbejdžana je istakao da kompromis Jerevana treba da bude „potpuno oslobađanje svih okupiranih teritorija u skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN i realizacijom njihovih osnovnih principa“.

– Prema osnovnim principima, u početku treba da bude oslobođeno pet regiona, a zatim još dva. Mi smo jednostrano već oslobodili četiri regiona. Zbog toga Pašinjan treba da kaže da se vojska treba povući sa teritorija koje su i dalje pod okupacijom – Agdamskog, Kelbedžarskog i Lačinskog regiona. Ali on to ne saopštava. To pokazuje da on ne želi da se rat okonča – zaključuje Alijev.

Podsetimo, borbe na kontakt liniji zaraćenih strana u Nagorno-Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here