EPA/Yuri Kochetkov
Predsednik Bugarske Rumen Radev

Bugarski predsednik Rumen Radev kritikovao je članove Vlade zbog namere da produže vanredno stanje u zemlji, koje je uvedeno 13. marta, i koje je, prema njegovim rečima, prouzrokovalo negativne posledice za društvo i ekonomiju.

– Vanredne mere usporavaju rast broja obolelih, ali su dovele do društvene paralize i neviđene socijalne i ekonomske krize. Nezaposlenost raste iz sata u sat, hiljade preduzeća prekida sa radom. Mnogim Bugarima hitno je potrebna pomoć. Siromaštvo nije spas od virusa. Uskoro bi zbog straha mogla nastati glad, a posledice mogu biti razornije od samog virusa korona – istakao je bugarski predsednik.

Prema njegovim rečima, Bugarska mora postaviti jasan nacionalni cilj – da se što pre vrati manje-više normalnom načinu života, proizvodnji i slobodnom kretanju ljudi.

Juče je ministarka za socijalnu politiku i rad Denica Sačeva izjavila da je od 13. marta, kada je uvedeno vanredno stanje, posao izgubilo više od 31.000 Bugara. Podsetimo, u Bugarskoj živi nešto više od sedam miliona ljudi.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here