Tanjug
Vjačeslav Volodin

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin izjavio je danas u Beogradu da je “upad” kosovskih specijalaca na sever Kosova bio “provokacija” usmerena na zastrašivanje Srba, na uspostavljanje kontrole nad tim reonom na silu, i istakao da srpski narod i ubuduće može da računa na pomoć Rusije.

– Organizacija Ujedinjenih nacija treba da pokaže svoj stav. Od njihove odlučnosti, konkretnih koraka zavisi ne samo autoritet, već i mir na Balkanu – rekao je Volidin u Skupštini Srbije.

Kritikujući ponašanje Evropske unije i SAD, rekao je da “odsustvo jasne reakcije Evropske unije na provokacije Prištine izaziva sumnju da je ona sposobna da bude posrednik u dijalogu izmedju Beograda i Prištine”.

Volodin je istakao da je neophodno poštovati Rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

U svetu su, kako je naglasio, izazovi mnogobrojni, a “praksa duplih standarda, mešanje u unutrašnje poslove suverene države je postalo za neke zemlje normalno”.

– Mi smatramo da je to nedopustivo. Neophodno je da tome se suprotstaviti, ako želimo da sačuvamo svoj narod, svoju zemlju, njen suverenitet i nezavisnost – rekao je i kao primere pomenuo Libiju i Irak.

– Srpski narod koji je preživeo NATO bombardovanje bolje nego iko razume koliko je to štetno. Zašto je to postalo moguće? Zašto se to dešava? Problem je u tome da se zaboravljaju principi medjunarodnog prava, ignoriše rešenje Ujedinjenih nacija i pokušaj stvaranja jednopolarnog svetu – rekao je Volodin.

Govoreći o medjusobnim vezama dva naroda, rekao je da je ruski narod uvek osećao kao svoju dužnost da pruži pomoć i zaštiti srpski, pominjući Prvi i Drugi svetski rat, podsetio na sovjetske vojnike koji su poginuli u borbama za oslobodjenje Beogradai zahvalio srpskom narodu što brine o odžavanju spomenika tim herojima.

On je na početku svoje zvanične posete Beogradu položio venac na Spomenik oslobodiocima Beograda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here