EPA-EFE/MANUEL DE ALMEIDA

U Ekvatorijalnoj Gvineji danas se održavaju opšti izbori, a na njima se očekuje da će aktuelni predsednik Teodoro Objang Ngema Mbsago, šef države sa najdužim stažem na svetu, produžiti svoju 43-godišnju vladavinu u naftom bogatoj zapadnoafričkoj zemlji.

Za šesti mandat, Objang se bori protiv dvojice opozicionih kandidata, preneo je AP.

Analitičarka Maja Bovkon ne očekuje promenu na čelu zemlje, jer “zatvaranje granica i uznemiravanje i hapšenja pristalica opozicije utiru put za produženje Objangove 43-godišnje vladavine”.

Pored predsednika, zemlja će birati 100 članova donjeg doma parlamenta, 55 od 70 senatora i lokalnih gradonačelnika.

Ne očekuje se iznenađenje na izborima, jer je Objang uvek biran uz podršku preko 90 odsto glasova.

Međunarodni posmatrači dovode u pitanje koliko su izbori pošteni, s obzirom na česte pritužbe grupa za ljudska prava na nedostatak političkih sloboda.

Na ulicama glavnog grada Malabo, plakati Objanga (80) preplavili su javne prostore poslednjih nedelja porukom sa: “Glasajte za pravi put, glasajte za kontinuitet”.

Samo nekoliko opozicionih plakata moglo je da bude viđeno, navodi AP.

Na završnoj kampanji u Mongomu prošle nedelje, predsednik je pozvao birače da ga zadrže na vlasti i upozorio na rizike od političkih preokreta.

Uprkos bogatstvu nafte i gasa, Ekvatorijalna Gvineja ima dramatičan jaz između privilegovane vladajuće klase i većeg dela stanovništva, koje uglavnom živi od poljoprivrede.

Ekvatorijalna Gvineja je imala samo dva predsednika od sticanja nezavisnosti od Španije 1968. godine.

Aktuelni predsednik je svrgnuo svog strica Franciska Masijasa Ngemu pučem 1979. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here