EPA/Filip Singer
Zoran Milanović

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je kako je “njegov dojam da u Crnoj Gori nema vlasti”, povodom događaja na Cetinju u vezi sa ustoličenjem mitropolita Joanikija, ali, kako je dodao “i uopšte”.

Na konstataciju novinara da bi porast nasilja i neredi mogli udaljiti Crnu Goru od evropskog puta na koji se opredelila pre nekoliko godina, Milanović je rekao da je to stvar vlasti.

– I loša vlast je bolja od države bez vlasti. Moj dojam je da tamo nema vlasti. To je narodna metafora, metonimija, upoređivanje, deseterci Njegoša.. Ima jedna sjajna Njegoševa rečenica: “Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom”. Svaka vlast je uvek na rubu da pređe tu granicu nečoveštva – zaključio je predsednik Hrvatske.

Na drugoj strani, u Crnoj Gori se o Hrvatskoj ne govori tako. Prilikom poslednjeg susreta crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića sa ambasadorom Hrvatske u Crnoj Gori Veselkom Grubišićem, rečeno je da dve zemlje imaju samo nerešeno pitanje Prevlake i da će se do rešenja doći, preneo je Dan.

Na Milanovićeve reči, usledile su reakcije iz Crne Gore. Lider DNP Milan Knežević pozvao je ministra spoljnih poslova Crne Gore Đorđa Radulovića da oštro reaguje na izjavu hrvatskog predsednika Milanovića.

– Neka dokaže da jednako voli Srbiju i Hrvatsku. Kaj bi mi delali da nam nije ovakvih dečkih iz Sinja? – pita se Knežević.

Inače, u vreme prethodne vlade DPS, Milanović je boravio u junu prošle godine u zvaničnoj poseti Crnoj Gori, u koju je došao ratnim brodom Hrvatske mornarice. Dočekao ga je predsednik Crne Gore Milo Đukanović, a Milanović je tada drugačije govorio o Crnoj Gori.

– Okolnosti su takve da će Crna Gora biti prva država koja će ući u Evropsku uniju. Početkom pregovora ste jasno i nepovratno izabrali karakter zapadnog društva i države, a to je vladavina prava i otvoreno društvo, nezavisno sudstvo i mediji. Jednom kada se tim veštinama ovlada onda je dokazan istorijski uspeh – istakao je tada Milanović.

On je tada rekao i da su “izbori (u Crnoj Gori) brzo, ali da nije došao da navija za bilo koga, već da podrži evropski put Crne Gore”.

3 KOMENTARA

  1. SVE STO JE MILOVANOVIC REKAO ISTINA JE . HOCETE NA SILU DA UDJETE U ZIVOTE CRNOGORACA I DA PONISTITE DA SU TU ODUVIJEK ZIVJELI.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime