Predsednik Kirgistana zove UN u pomoć

0

 

Predsednik Kirgistana Bakijev

 

 

Bakijev je u rodnom selu Tejitu, na jugu Kirgistana, izjavio agenciji AP da nije naredio policiji da puca na demonstrante u glavnom gradu Biškeku. "Savest mi je čista", rekao je Bakijev.

 

On je u sredu pobegao iz Biškeka, pošto je policija otvorila vatru na učesnike demonstracija protiv korupcije, rasta cena i kršenja ljudskih prava. U haosu je poginula 81 osoba, a demonstranti su upali u vladine zgrade.

 

Bakijev je izjavio da su demonstracije predstavljale "puč" i odbacio zahtev samoproglašene prelazne vlade da napusti funkciju.

 

"Ja sam šef države", rekao je Bakijev.

 

Šef bezbednosti i brat predsedika Bakijeva je danas izjavio da je on, a ne svrgnuti predsednik, izdao naređenje vojnicima da pucaju na demonstrante u Biškeku 7. aprila.

"Ja sam naredio da se puca u one koji su imali oružje", rekao je Džanibek Bakijev za rusku novinsku agenciju RIA Novosti.

 

"Pokušali smo da ne pucamo na naoružane, ali kada su počeli da bacaju kamenje i molotovljeve koktele i da prete da će nas ubiti, pucali smo im u noge", kazao je on, prenosi Rojters.

 

Privremena vlada Kirgistana saopštila je da razmatra mogućnost hapšenja svrgnutog predsednika da bi mu se sudilo zbog smrti 81 osobe ubijene tokom protesta koji su doveli do njegove smene.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here