EPA/Philipp Guelland
Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer kritikovao je američku administraciju zato što, izgleda, odbacuje čak i ideju o međunarodnoj zajednici.

Štajnmajer, inače bivši ministar spoljnih poslova, nezavisan je od vlade kancelarke Angele Merkel i ima moralni autoritet, iako je njegova uloga uglavnom ceremonijalna, preneo je AP.

On je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji prigovorio na sve destruktivniju dinamiku u globalnoj politici.

– Iz godine u godinu smo dalje od cilja međunarodne saradnje u stvaranju mirnijeg sveta – rekao je Štajnmajer.

On je rekao da ideja o konkurenciji velikih sila trenutno dominira ne samo strateškim dokumentima našeg vremena, već označava i novu realnost širom sveta. Kritikovao je Rusiju zbog toga što je u Evropi ponovo stvorila, kako je rekao, vojnu silu i promenu granica silom.

Štajnmajer je rekao i da Kina “međunarodno pravo prihvata samo selektivno, kad to nije u suprotnosti sa njenim interesima”.

– A naš najbliži saveznik, Sjedinjene Američke Države, pod trenutnom vladom odbacuju čak i ideju o međunarodnoj zajednici – rekao je predsednik Nemačke.

7 COMMENTS

  1. Gosn Stajnmajeru pa nije Rusija pocela da menja granice silom, vec Nemacka na celu sa Helmutom Kolom, a Rusi videli od vas i samo se prilagodili situaciji.Kako boli kad drugi nauce prljava pravila igre koja ste sami izmislili i pobedjivali podvalama i smicalicama, A kineze zaboravi jer oni pobedjuju kako god vetar duvao !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here