Predsednik opominje Evropu, proziva Amere i zaklinje Rusiji

0

Ne znaju oni kakvi su Srbi, opominje predsednik Tomislav Nikolić
 

"Evropa insistira na tom delu sporazuma o pristupanju EU koji se tiče spoljne politike. Ali, uvek postoje izuzeci. U suštini, Evropa nema zajedničku spoljnu politiku ni o jednom pitanju", rekao je Nikolić u intervjuu, objavljenom kasno sinoć.

 

On je kao primer naveo priznanje Kosova i Metohije.

 

"Ako postoje izuzeci, oni treba da budu za sve, pa i za Srbiju, a Srbija će ispuniti sve normalne uslove da bi postala član EU", rekao je srpski predsednik.

 

Na pitanje da li se boji da će takvim izjavama rastegnuti ulazak Srbije u EU, Nikolić je odgovorio negativno. On je rekao da Srbija nije podeljena kao Ukrajina, gde je, po njegovim rečima, deo za ulazak u EU a deo za Rusiju, i da Srbija želi da bude i sa EU i sa Rusijom.

 

"I to treba da nam omoguće i Rusija i EU. U protivnom slučaju – oni ne znaju kakvi su Srbi", naveo je Nikolić.

 

Na pitanje kako vidi ulogu Srbije u njenom predstojećem predsedavanju OEBS, uključujući i pitanje Ukrajine, predsednik Nikolić je rekao da je Srbija idealna država kao predsedavajuća, dok se ne reši problem u Ukrajini, "jer je prijatelj sa svima koji su u međusobnom konfliktu".

 

Nikolić nije direktno odgovorio na pitanje da li je tačno da vojne parade povodom 70. godišnjice Beograda ne bi bilo da ne dolazi predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Nismo imali paradu 29-30 godina, i došlo je vreme da se napravi", rekao je on.

 

Komentarišući izjavu američkog ambasadora da je Beograd oslobodila Treća ukrajinska armija, Nikolić je kazao da je reč o "lošoj informisanosti" o Drugom svetskom ratu.

 

"Američki ambasador je, mislim, dobio zadatak da to kaže, jer je on veoma umeren, uzdržan čovek. On ispunjava zadatke koji mu se zadaju", rekao je Nikolić, dodajući da je to krivica nekog od savetnika.

 

Naveo je da je "u nekim državama nivo opšteg obrazovanja, posebno geografije, veoma nizak".

 

Na pitanje da li smatra da spoljne sile imaju prvorazredan značaj "u međusobnom svađanju Slovena", Nikolić je odgovorio potvrdno, dodajući da su "strane sile imale veliku ulogu" u raspadu Jugoslavije i odvajanju Kosova.

 

"Mi se trudimo da napravimo državu koja će biti dobra za svakog građanina. Sada se trudimo da ispravimo mnoge greške iz prošlosti. Želimo da napravimo državu poput Nemačke, bez obzira da li ćemo biti članica EU ili ne. Ali, ako to znači da mi sa nekoliko svojih aviona treba da nekog bombardujemo, to nije naš put", rekao je Nikolić.

 

"Rusija je za mene, kao i za većinu Srba, istorija, savremenost i budućnost. Imamo zajedničke korene, jezik, veru, običaje, kulturu", dodao je Nikolić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here