Tanjug
Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić

Kostić je u autorskom tekstu tada naveo da je mišljenja da „tvrdokorno ponavljanje stavova o ‘prodaji’, ‘izdaji’, ‘poklanjanju’, ‘odricanju’ i slično od KiM, kao i odbijanje svih pregovora, zapravo dugoročno od Srbije pravi gubitnika, koji će u dostojanstvenom čekanju tuđih i budućih, po nas hipotetički korisnih istorijskih obračuna i promena, propuštati prilike da zaštiti svoje interese, ili bar one interese koje još uvek možemo da zaštitimo“.

Srbija bi morala, kaže, da zna „šta i kuda dalje“, čak i ako druga strana, „koju abuzivno nazivamo Zapadom, zapravo nema namere da nas primi u svoje redove“.

“Jer njihova ‘blagonaklonost’ običnom građaninu sa godinama izgleda podjednako ritualnom kao i neke forme neodgovornog ‘patriotizma’ koje gajimo u samoj Srbiji”, navodi Kostić i dodaje da ipak veruje da je pregovore neophodno nastaviti u prihvatljivom formatu i tom prilikom nastojati da se nađu rešenja.

A kakva bi ta rešenja trebalo da budu? Šta bi u njima trebalo da se nađe? O čemu voditi računa?

1. Zaštita prava Srba na KiM

Najpre, napisao je tada Kostić, ona bi trebalo da štite po najvišim mogućim standardima i organizacionim formama pojedinačna i kolektivna prava naših sugrađana na KiM.

2. Zaštita kulture i istorije

Takođe, navodi on, ona bi u potrebnoj meri trebala da obezbede identitetsko prisustvo Srbije na tom prostoru, pre svega kroz maksimalnu moguću zaštitu kulturne, istorijske i umetničke baštine srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, koja najvećim delom spada u vlasništvo i domen SPC.

3. Širi kontekst

Predsednik SANU kaže i da problem Kosova, „koji je nesumnjivo ključan“, treba sagledavati u širem kontekstu pitanja važnih za budućnost Srbije (društvenih, političkih, bezbednosnih, ekonomskih, demografskih…).

4. Bez izolacije i isključenja

U četvrtoj tački, Kostić kaže da veruje da u izboru svojih odluka Srbija treba da vodi računa da ne bude ponovo izolovana i isključena iz tokova šireg okruženja kome pripada.

“Prkos pojačan iskustvom, koje i sam delim, da su izolacija i sankcije nametnute Srbiji bile nepravedne i destruktivne, kontraproduktivna je i, ako se apsolutizuje u politički stav, u suprotnosti je sa interesima naroda i države. Štaviše, izolacija Srbije je bila i konačni uspeh njenih hipotetičkih ‘ukletih neprijatelja’. Posebno ukazujem na teške demografske, ekonomske, tehnološke i druge posledice izolacije, sa čim nažalost imamo iskustva iz ne tako daleke prošlosti”, navodi on.

5. Da ne budemo ostrvo okruženo „nenaklonjenim“ susedima

Kako petu tačku Kostić navodi to da „naši strateški i politički izbori moraju se posebno uzeti u obzir izuzetno teške i složene regionalne odnose, da se nikako ne dođe u situaciju da budemo ostrvo okruženo ‘nenaklonjenim’ susedima“.

6. Evropski put najracionalniji

Na kraju, Kostić navodi da iako ne postoji jedinstveno mišljenje i da, zapravo, postoje potpuno suprotni stavovi, zvanična politika koju i on podržava jeste da je „evropski put prioritet“ i put koji je za Srbiju najracionalniji iz mnogo razloga.

“Isključivost i brzina sa bilo kojih pozicija nesumnjivo će nam naneti štetu, baš kao i insistiranje na nedefinisano dugom statusu kvo, koji nam nikako ne može garantovati i o kome se prvenstveno ekonomisti i demografi moraju izjasniti: koja je cena kojom će Srbija platiti status kvo i može li ga izdržati u različitim scenarijima njegovih konsekvenci”, navodi Kostić.

11 COMMENTS

  1. Gospodin Kostic je ocigledno pobornik politike „Evropa nema alternativu“, koju su i druge politicke neznalice pre njega propovedale. Kao da su sve evropske drzave u EU i kao da ni jedna nije izasla iz EU. Ni jednom recju ne pominje imovinu drzave i proteranih gradjana kao i njihov povratak a da ne pominjemo neprocenjivu duhovnu vrednost Kosmeta. Bolje bi mu bilo da se drzi svoje medicine, ovako samo proizvodi utisak da mu srpski interesi ne znace mnogo.

    • SANU treba pod hitno zatvoriti ,da nije vise na teretu drzave , svejedno ne sluzi nicemu !!
      Ove nazovimo akademike ( ima nekih izuzetaka ) , poslati na trziste rada , pa da vidimo sta ce da ostvare !!!

  2. Bojim se da ga niko, apsolutno niko nije pitao u vezi nekakvih njegovih tačaka..Nije mi jasno, odakle mu potreba da iznosi mišljenje..

  3. Де факто и де јуре списак нереалних али и потпуно не патриотских и не слободарских жеља. Сменити што пре са позиције председника САНУ док није направио још већу штету народу и држави, од ове коју је већ напаравио.

  4. Danas svako moze da postane akademik.
    Covek nigde ne spominje da je tamo 200k Srba, da je to kolevka Srpstva, sa najznacajnim Srpskim manastiri a tamo je duh Srbije!

    Koga interesuje EU bez Kosova? Ko to ne razume nije duhovno Srbin, bez obzira gde je rodjen i kako se zove. Niko takvima ne brani da idu u EU… sretan vam put…

    Vecu glupost nisam procitao u zivotu, covek je ili budala ili placenik, trece ne postoji…

  5. Gospodin Kostic, koliko je meni poznato, po profesiji neurolog. Do izbora na mesto predsednika SANU o njemu se nije mnogo znalo. Kako to sada da jedan neurolog koji u svojoj zivotnoj praksi nije imao ni jednu dodirnu tacku sa situacijom na Kosovu i Metohiji odjedanput postaje “ekspert” za ovu pokrajinu. Gde su nam ti drugi akademici? Zasto cute ? Zasto su dozvolili da posle toliko godina ime SANU padne na niske grane?

  6. Nije mu to zadatak. Posto je uredio MF UB, pa zdravstvo, pa nauku, sada malo i državu. Kome on šalje te poruke, zašto, ko je to od njega tražio? Da li je čuo za Rumuniju? Tamo kažu ” Rumunija ima samo dva prijatelja: Crno more i Srbiju”… Da li je čuo za Rusiju i da li zna šta su oni radili za Srbe? EU beži sama od sebe, a mi da im se približavamo… Kosovo i Metohija su Srbija, privremeno okupirana teritorija

  7. Da li je Kostić čuo za Rumunija i da li zna da se tamo kaže ” Rumunija ima samo dva orijatelja: Crno more i Srbiju”. Da li je čuo za Rusiju i da li zna šta njen narod znači za Srbiju? Kosovo i Metohija su Srbija, privremeno okupirana i kriminalizovana teritorija, a EU beži od same sebe, pa nam i ne treba…

  8. o kakvom cvoru vi srbi govorite albanci su amigranti koje je vas slavni tito pozvao da beze od hode i dodu na kosovo on je otudio teritoriju srbije i povukao neke pokrainske granice albancima koji nece da zive u srbiji treba im pokazati put povratka u albanijui treba ukinuti sve pokrainske i tako sajediniti sve srbske zemlje

  9. Искрено, када чујемо овакве небулозе из врха овакве институције, веома ме забрињава упокојење митрополита Амфилохија, па онда в.д. патријарха Иринеја, где се очигледно прави простор за долазак европејца, тачније екуменисте на чело Српске православне цркве.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here