Screenshot/Youtube
Predsednik Slovenije Borut Pahor

Predsednik Slovenije Borut Pahor poručio je juče, govoreći na otvaranju 17. Bledskog strateškog foruma, da Evropska unija mora učiniti sve da ubedi Srbiju da učvrsti politiku usmerenosti ka Zapadnoj Evropi dodajući da bi na taj način bili rešeni problemi u BiH, kao i dijalog Beograda i Prištine i odustane od “srpskog sveta”.

Ocenivši da bi Srbija bila voljna da rizikuje da se “odmakne od Rusije” ako bi dobila čvrste garancije u EU, Pahor je kazao da EU mora sve učiniti da ubedi Srbiju da učvrsti politiku prema Zapadnoj Evropi.

Tri uslova postoje za Srbiju za jasnu EU perspektivu, naveo je slovenački predsednik.

– Zvanična politika Srbije da odustane od ideje srpskog sveta, da odustane od podrške separatističkim stremljenjima/nastojanjima u BiH, kao i da uspešno okonča dijalog sa Kosovom – kazao je Pahor.

13 COMMENTS

  1. Јуначино.Гледај своја посла.Ако немаш шта радити,узми крампу па копај.А не по Србији и србству.Хајде и полако ,не жури.

  2. Е, јеси паметан! Ђе научи тако, кан да су те у Млетке шиљали!

  3. Ovaj gospodin Pahor samo trazi, ali ne navodi sta oni to nude Srbiji u zamenu za samo-unistenje. Traze od Srbije da se odrekne Rusije i njhovih energenata, da se okani Kine i njenih razvojnih kredita, traze da se odrekne KiM, sada traze da se odrekne srpskog sveta ili ti da se odrekne Srba iz BiH i Crne Gore. Sutra ce traziti da se odrekne i Srba iz Vojvodine, i na kraju trazice da ostatak Srba iz Beogradskog pasaluka izvrsi samoubistvo. Ako je i od vas gospodo, mnogo je! Od svega toga dobicete nista!

  4. Fino si to reko, super, milina…..

    Pa da i ja tebi nešto velim:

    Samo tako nastavi kao do sada, ako je moguce jos jace i vise poleti u zagrljaj Austrije i Njemacke da sto prije nestanete. Jer na svakom drugom mjestu u Sloveniji stoji švabski naziv: Marburg (Maribor) i mnogi drugi.

    Odreko si se ti davno svega svoga i to je pravi potez.

  5. А колико има Срба у Словенији??? Колико у Хрватској после прогона 200 хиљада људи из Крајне??? Иако Пахор можда мисли да је његов савет добронамеран, питање бриге о српском народу у БИХ и на Косову је питање опстанка Срба – па како је то “српски свет” за ЕУ, а у Србији су то људска права ???

  6. Sta se vi svi glupirate sa svojim bezveznim komentarima sto ste dali! Prohor,Casni Srbin,Kosta,Milan,Sinisa,Sumadinac,Nena, i svi drugi sto tako misle! nemojte se opteretiti takvim komentarima, jer to nije ni Ljudski a ni Demokratski!
    Predsednik Slovenije je Istinu rekao za Srbiju!

    • Не разумем што се ти оптерећујеш нашим “безвредним” коментарима??? Ти имаш своје мишљење, ми имамо своје – ако си демократа онда су за неговање различитости и поштовање туђег мишљења. да ли је демократски да се манипулише “истином” о наводном “српском свету” уместо да се говори о људским правима Срба ??? Срби су у Хрватској побијени у Јасеновцу, протерани у Олуји, у Словенији немају статус националне мањине, асимилују се невероватном брзином…шта хоће Пахор??? да их нема ни у БИХ, Косову, Црној Гори, а можда ни у Србији…Стварно не знам о чему се овде ради, али о демократији и људскости сигурно не!

  7. Ujak mi je poginuo na Trstu-Tršćanska kriza , svaka kuća je imala bar jednoga zaklanoga od ustaša na samo 10 km od Bele krajne tj Slovenske granice na Kupi, Slovenci su dočekivani kao braća kad su bežali od fašista u Beograd, Srbija je priznala Sloveniju u njenim granicama a ovo nam je hvala…Pa lepo, licemerno, transrodno,
    evropski…Nije li veselje kada se ujutro SAV PONOSAN pogledaš u ogledalo Pahore. Ponosiš li se svojim novo kupljenim stavom. Gde je ona uzrečica nestala; Slovenc sim slovenc tam slovenc je slovenc ! EU rekla; Slovenc noge gor čer ne boš bo škandal i Pahor diže noge i peva Lili marlen. Nije pomoć kad dobronamerno savetuješ Srbiju da se odrekne svoga naroda. Poseti Marindol i proveri možda ipak još postoji neki krst sa ćirilicom na našem groblju. E vidiš taj tamo je jednak onome na Kosovu i ne treba ga prekopati a pogotovo ne tražiti Srbe da ga sami prekopaju . Ne možeš se boriti za ljudska prava time šta ista uskraćuješ drugome . Beograd je najgostoprimljiviji grad u Evropi a takav je i Srpski narod. Ružno je rušiti kuću nekome ko je pomogao da se tvoja kuća izgradi.

  8. Da nije bilo Srbije 1918, Slovenija ne bi postojala kao država, a njeni građani bi i dalje čistili austrijske štale.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here