commons.wikimedia
Sovjetski vojnici

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nazvao je tokom svoje posete Poljskoj SSSR jednim od krivaca za početak Drugog svetskog rata.

Poljska i poljski narod su prvi put osetili na sebi zaveru totalitarnih režima. To je dovelo do početka Drugog svetskog rata i omogućilo nacistima da pokrenu smrtonosni točak Holokausta – izjavio je Zelenski.

Prema njegovim rečima, Evropa i ceo svet „nemaju pravo da ćute danas, kako je bilo 1939. godine“.

Govoreći o oslobođenju logora Aušvic, predsednik je izbegao da pomene SSSR, ali je ispričao o građanima Ukrajine koji su uspeli da učestvuju u operaciji.

Pokušaj revidiranja istorije

U poslednje vreme Poljska pokušava da prebaci odgovornost na Rusiju za početak Drugog svetskog rata. Parlament zemlje je početkom januara usvojio rezoluciju u kojoj je za pokretanje rata optužio kako Nemačku, tako i SSSR.

Međutim, sredinom decembra je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da je upravo Poljska bila među onim državama koje su sklapale dogovore sa Nemačkom i da Rusija poseduje dokumente koji to potvrđuju.

Šef ruske države je, između ostalog, ispričao kako je poljski ambasador u Trećem rajhu obećao da će podići spomenik Adolfu Hitleru zbog planova da protera Jevreje u Afriku. Putin ga je nazvao „antisemitskom svinjom“.

Varšava to nije priznala, a ruski ambasador je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova. Putinove reči su izazvale nezadovoljstvo poljskih vlasti, koje pokušavaju da prebace odgovornost za početak rata na SSSR, pozivajući se na pakt Molotov-Ribentrop.

5 COMMENTS

  1. zato bi bilo še bolj prav da bi bil glavni govornik ob obletnici osvoboditve Auschwitza predsednik Rusije Putin.Rusija je imela zraven židov največ mrtvih civilistov

  2. Dokle cete falsifikovati istoriju na ovaj nacin? Stvarno fasisticki lideri nemaju nikakvih moralnih skrupula ni dan danas. Kriza u Ukrajini je podmetnuta od strane Zapada da se opet srusi Rusija, jer je sada jaka. A drustvo te zemlje je multikuturalno, pa je lako bilo potpaliti strasti s vana. A sto se tice Hitlera, pa valjda i mala djeca znaju kako je dosao na vlast i sta mu je bio cilj. Bez obzira sto je bio mentalno poremecen, vremenom je pridobio vecinsku vlast zato sto je Njemacka ponizena od strane Rusa i saveznika i u Prvom svjetskom ratu i u dobrom dijelu teritorijalno rasparcana. Pa i sami su nacisti nekoliko puta pokusali da izvrse atentat na njega, jer su vidjeli da covjek nije normalan. I sta sad prica Zelenski o Poljskoj, kad je ona uvijek pravila probleme Rusima kroz istoriju, a bila je uvijek potpomognuta od strane Katolicke crkve za takve stvari. Prvi je Hitler zgazio Poljake, pa onda su ih zgazili i Rusi zajedno sa Nijemcima kad su ih protjerivali sa svoje zemlje. Ne bez razloga sigurno. Zapadu nikada nije odgovarala jaka Rusija, kao sto nije ni Jugoslavija na nekom Evropskom nivou. Staljin jeste bio diktator, ali njegovi “zlocini” se ne mogu porediti sa zlocinima nacisticke Njemacke. Postoje i snimci zarobljenih Njemackih vojnika koji su vraceni zivi u Berlin nakon sto su popravili i izgradili sve ono sto su Rusima porusili. A o broju ubijenih civila da i ne pricamo. Pa kako je onda Staljin izazvao rat, objasnite? Mozda kao Asad, Gadafi, Sadam Husein, itd. Sreca pa dodje ozbiljan lider kao sto je Putin na celo jedne slavne zemlje koja nikada nije bila fasisticka i nikada i nece, zahvaljujuci tekovinama Pravoslavlja, socijalizma i humanizma. Epoha diktatora je odavno zavrsena. Ostao je jos samo lider Sjeverne Koreje kao neuracunljiva osoba (po mom misljenju) sa atomskom bombom na sjeveru Azije. Zato ga se Tramp i boji svjesno, a mislim ni da Rusima nije zanimljiv. Covjek nije normalan. Pa sad, ko je poceo taj rat, stvarno ne znam….

  3. Nije da je SSSR krivac,ali nije ni neduzan.Poljska je za Sovjetski savez od kraja I sv.rata trn u oku,znaci od postanka nezavisne Poljske.Nemojmo zaboraviti da je pre prvog rata poljska bila delom okupirana od Rusije,zajedno sa Prusijom i Austrijom.SSSR kao da je jedva docekao mogucnost da sa Hitlerom podeli Poljsku,sta je imao na umu za kasnije,je druga prica.Istina je da Crvena armija nije bas stedela Poljake,to je cinjenica.

    • Од кад су Пољаци на силу и на превару у 9 веку примили Католичку цркву , Русија им је увек била трн у оку. За то није крив Пољски народ, него директно Ватикан. Трагедија је да у трећем миленијуму, човечанство није способно да обузда те верске будалаштине, које које воњају по целој Европи и на Балкану, нарочито.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here