MUP
Ministar Aleksandar Vulin i ministarka Darija Kisić

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin danas je sa ministarkom za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja prof. dr Darijom Kisić u Subotici prisustvovao predstavljanju pilot projekta koji za cilj ima unapređenje zaštite od požara stanovništva sa fokusom na ranjive grupe.

U okviru ovog projekta u pojedinim domaćinstvima ugrađen je detektor dima – javljač požara, a ministri Vulin i Kisić poručili su da je briga o ljudima najviši interes naše države, a posebno briga o ugroženim kategorijama.

Ministar Vulin, koji je zajedno sa ministarkom Kisić obišao gospođu Jelenu Cviin u čije je domaćinstvo ugrađen detektor dima, poručio je da požari na stambenim objektima predstavljaju najveću pretnju po živote i zdravlje naših građana, i istakao da će se ugradnjom detektora dima u objektima u kojima borave nepokretna i stara lica podići nivo njihove zaštite i bezbednosti.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova čini sve da podigne nivo zaštite ljudi, a posebno najranjivijih grupa stanovništva. Imajući u vidu da je u poslednjih 10 godina 790 lica izgubilo život u požarima na građevinskim objektima, odnosno 705 u stambenim objektima, a ove godine čak 40 lica, ovaj projekat ugradnje detektora za dim u domaćinstvima gde borave stara i nepokretna lica ima izuzetan i nemerljiv značaj”, poručio je ministar policije Aleksandar Vulin.

„Javljači požara omogućiće pravovremenu zvučnu signalizaciju u domaćinstvu gde su postavljeni i na taj način će komšije i okolina dobiti obaveštenje da je došlo do požara, a samim tim i nas pozvati brže i prijaviti požar. Kako bismo spasili živote i zaštitili ljude, od presudne je važnosti da se požar detektuje dok je još u početnoj fazi, kako bi građani mogli bezbedno da se evakuišu iz objekta koji je zahvaćen požarom. Uveren sam da će ovakva vrsta projekta doprineti smanjenju broja žrtava u požarima koji zahvataju domaćinstva u kojima borave slabo pokretna ili nepokretna lica i stara lica”, istakao je ministar policije Aleksandar Vulin.

„Prevencija faktora rizika za nastanak oboljenja, kao i blagovremena reakcija u slučaju nastanka po život opasnih situacija je najviši nivo brige o zdravlju građana“, rekla je prof. dr Darija Kisić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Prof. dr Darija Kisić ukazala je na značaj ovog pilot projekta, jer konkretnim merama, odnosno postavljanjem javljača požara, doprinosi efikasnijem alarmiranju na opasnost, čime se znatno pospešuje reagovanje nadležnih organa radi zaštite života i zdravlja. Ovakve vrste mera posebno doprinose većem stepenu zaštite onih kategorija stanovništva koje mogu imati usporenije reakcije u slučaju nastale opanosnosti (starije osobe, osobe sa invaliditetom).

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je zato dalo punu podršku Ministarstvu unutrašnjih poslova, Sektoru za vanredne situacije, u sprovođenju ovog pilot projekta.

„I na ovaj način pokazujemo kako zajedničkim snagama možemo mnogo da učinimo da svi naši građani žive bezbrižnijim životom i da znaju da je njihova država uvek tu za njih i da država brine o njima“, rekla je prof. dr Darija Kisić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here