Freepic
Ilustracija

Male firme i sindikati osudili su kao neadekvatan, odgovor premijera Skota Morisona na rastuću kadrovsku krizu izazvanu talasom omikrona.

Ovaj soj virusa je doveo lance snabdevanja do “pucanja“, ispraznio police supermarketa i primorao pojedine trgovce i ugostitelje da zatvore objekte.

Prema novim pravilima, koje je premijer objavio nakon sastanka Nacionalnog kabineta u četvrtak, radnicima u nizu industrija, uključujući distribuciju hrane i transport, biće dozvoljeno da se vrate na posao pošto im brzi test na antigene (RAT) bude negativan.

Međutim, Morison je ponovo odbio pozive malog biznisa i sindikata za besplatne brze testove na radnom mestu, a industrije, uključujući trgovinu i ugostiteljstvo, isključene su iz “opuštenog režima“, kao i novčanih subvencija.

Aleksi Bojd, izvršni direktor Saveta malih biznisa Australije, rekao je da nova pravila isključuju mnoge industrije, koje obuhvataju stotine hiljada radnika, a kojima je potrebno oslobađanje od uslova izolacije.

Morison je rekao da odluka od pre dve nedelje, da se suzi definicija bliskog kontakta već ima pozitivan uticaj na sisteme distribucije supermarketa, ali da mora da se ide dalje.

Kao znak da se kriza još može da se produbi, lanac supermarketa Vulvorts se pridružio svom glavnom rivalu, Kolsu, u ponovnom nametanju ograničenja kupovine nekih proizvoda, što je potez koji je poslednji put preduzet tokom prvog talasa pandemije kovida 2020.

I dok su firme poslednjih par meseci uživale u uobičajenom poslovnom ritmu od pre pandemije kovida, danas su mnogi biznisi osakaćeni je su ostali bez osoblja, bilo zbog toga što čekaju rezultat testa, ili su u izolaciji ili bolesni.

Istovremeno, poverenje potrošača je naglo opalo, a broj kupaca u maloprodajnim, ugostiteljskim i turističkim firmama je opao jer ljudi ostaju kod kuće u pokušaju da izbegnu veoma zaraznu varijantu omikrona.

Iako je Morison rekao da do deset odsto australijske radne snage može u bilo kom trenutku da ne radi, neke industrije procenjuju da su stope mnogo veće, i do 50 odsto u nekim firmama.

Bliski kontakti, koji su redefinisani neposredno pre nove godine kako bi uključili samo članove istog domaćinstva kao slučaj sa kovidom, moraju da budu u izolaciji sedam dana.

Prema novim pravilima, za koja je premijer rekao da će stupiti na snagu što je pre moguće, radnici u transportu, distribuciji, logistici, hitnim službama, energetici, vodi, upravljanju otpadom, hrani, piću, telekomunikacijama, analitici, emiterima, medijima, industriji obrazovanja i brige o deci biće dozvoljeno da se vrate na posao odmah nakon negativnog brzog testa.

Morison je istakao da se susreo sa predstavnicima velikih firmi i da oni još od avgusta prošle godine nabavljaju brze testove.

Međutim, male firme su konstanto isticali da su testovi skupi i da ih je teško dobiti. Još u oktobru prošle godine su industrije i sindikati zajednički pozvali vladu da kupi RAT testove na veliko i da ih besplatno podeli kako bi radnici mogli da se testiraju.

Od 24. januara, lica koja imaju koncesione kartice (primaju neku pomoć države) mogu da dobiju deset brzih testova tokom tri meseca, sa najviše pet mesečno, i to u apotekama u okviru programa koji zajednički finansiraju savezna i državne vlade.

Australijski savet sindikata je mišljenja da vraćanje većeg broja radnika na posao, nakon negativnog brzog testa, nije rešenje za krizu, jer povećava rizik od prenošenja.

Sekretar saveta, Seli Mekmanus, smatra da su besplatni brzi testovi ključna mera potrebna da bi radnici i zajednica bili bezbedni.

– Neophodni radnici su primorani da se izlože opasnosti kako bi hrana bila na policama, lekove na zalihama, kako bi imali struju i vodu, i da bi ova zemlja ostala otvorena za poslovanje – istakla je Mekmanus.

Sličnog stava je i Endrju Mekelar, izvršni direktor Australijske trgovinske i industrijske komore (ACCI). Prema njegovim rečima, dok se ne reše ograničenja u snabdevanju RA testovima, mnogi zaposleni, koji su u izolacije i dalje neće moći da se vrate na posao.

RA testovi krajem meseca

Državne i savezne vlade trenutno imaju naručeno oko 200 miliona brzih testova, ali se ne očekuje da će veći deo ovoga stići pre kraja meseca. Morison je ranije izjavio da će dati prioritet zdravstvenim radnicima i radnici u domovima za stare, a zatim radnicima koji imaju simptome ili su bliski kontakti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here