EPA
Čeka adekvatno lečenje: Ratko Mladić

Veliko je pitanje da li će drugostepena presuda generalu Ratku Mladiću zaista biti izrečena u maju sledeće godine, što je početkom nedelje izjavio sudija Karmel Ađijus, predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu,

Generalov sin Darko Mladić kaže za “Vesti” da će na to uticati ne samo situacija sa korona virusom, već i zdravstveno stanje njegovog oca.

– Moj otac je relativno isto, a to znači da je i dalje isto, jer svi oni zdravstveni problemi na koje smo do sada više puta ukazivali nisu otklonjeni. Jedino što mu je sada krvna slika za nijansu bolja nego što je bila. Napokon mu je, posle godinu dana naših apela, promenjena terapija, ali sud i dalje odbija da ruski lekari dođu i detaljno pregledaju mog oca kako bi mu se prepisalo i odgovarajuće lečenje – kaže Darko Mladić.

O tom problemu na sednici Saveta bezbednosti u ponedeljak je govorio Genadij Kuzmin, zamenik stalnog predstavnika Rusije u Savetu bezbednosti UN.

On je upozorio Savet bezbednosti da Mehanizam – naslednik Haškog tribunala, uporno ne dozvoljava ruskom timu lekara da pregleda generala Ratka Mladića, iako njegova porodica i advokati tvrde da se on bukvalno bori za život.

– Rusija poziva da se timu nezavisnih lekara dozvoli da pregledaju Mladića. Iz štampe i izjava predstavnika Srbije znamo kako se advokati i članovi porodica doslovno bore za Mladićev život. Istovremeno, rukovodstvo Haškog tribunala i sudije odbacuju sve zahteve kao da nisu u interesu pravosuđa i ometaju pristup medicinskim informacijama – poručio je Kuzmin.

On je Savet bezbednosti UN takođe upozorio da u slučaju generala Mladića zatvorska uprava ignoriše medicinski izveštaji nezavisnih lekara.

– Svaki put čujemo uveravanja da se zdravlju zatvorenika posvećuje potrebna pažnja i da je Mladić sposoban da izađe pred sud. Ako je to istina, u čemu je problem da se sprovede nezavisan lekarski pregled pre zakazivanja sudskog ročišta?! Zahtevamo da rukovodstvo Haga omogući nezavisnim lekarima da posete Mladića radi potpunog pregleda, uključujući i očuvanje njegovih kognitivnih funkcija – istakao je Kuzmin.

Darko Mladić

Kuzmin sve lepo rekao

Darko Mladić kaže da je ruski diplomata izneo činjenice sa kojim se porodica i generalovi advokati suočavaju poslednjih nekoliko godina.

– Tačno je da je zdravstveno stanje moga oca veoma loše i to nije nepoznata činjenica. To javnost zna. U više navrata smo spasavali njegov život, obraćajući se javnosti i institucijama Srbije, a i sama Rusija se mnogo angažovala. Mi se za sve vreme borimo da ga lekari što pre posete. Ako ga oni tamo dobro neguju, ne znamo zašto onda godinama izbegavaju da ga pregleda tim nezavisnih lekara. Pozdravljam Kuzminov zahtev i mislimo da je to minimum za Ratka, koji od početka treba da ima pravo na život i lečenje – naglašava generalov sin.