Prejeli ste se uskršnjih đakonija?

0

Za bolje varenje preporučuje se da popijete espreso kafu ili čaj od mešavine nane, matičnjaka ili verbene

 

UBLAŽITE NADIMANJE
Gorki sastojci pospešuju varenje. Zato posle jela žvaćite nekoliko zrna komorača, anisa ili kima, jer gorke namirnice podstiču sokove za varenje i rad stomačne žlezde. Dobre su i kapi od maslačka i kleke. Za lakše varenje preporučuje se i šolja espreso kafe, šolja čaja od mešavine nane, matičnjaka ili verbene.

 

Za lakši san

Nakon prazničnih dana preosetljivi ste, loše spavate ili ste iscrpljeni. Pomoći će vam antistres čaj. Pomešajte iste količine hmelja, valerijane i matičnjaka.

Za umoran metabolizam utrljajte kap ruzmarinovog ulja na slepoočnice, a protiv glavobolje utrljate kap, dve pepermint ulja na čelo ili vrat.

Pre spavanja uživajte u kupki s lavandom ili poprskajte jastuk s četiri kapi lavandinog ulja. Nesanicu će odagnati i tablete i kapi na bazi valerijane.

Ako imate problema s gasovima, prijaće vam topla flaša na stomaku. Oslobodićete ih se ako s vodom razblažite dve kapi ulja peperminta. Probajte i kapsule s kimom ili pepermintom.


SPREČITE MUČNINU
Važno je da umirite stomak i podstaknete njegov rad kako bi hrana brzo otišla u creva. U tome će vam pomoći kašičica matičnjaka na kocki šećera ili razblažena u vodi, ili kapi koktela od gorkih biljaka, kima, kamilice, nane i matičnjaka.


 

SMIRITE NEPRIJATNO BOCKANJE
Ako imate osećaj kao da vas u stomaku nešto bocka, to je zato što su vam stomačni nervi napeti i u stomaku se luči previše kiseline. To neprijatno peckanje smiruje kaša od krompira, koja skuplja višak kiseline, ili čaša sveže ceđenog soka od krompira.

 

Dobra je i kaša ili supa od zobenih pahuljica, šargarepe, griza ili pirinča, ili izgnječena banana. Dr Štifelhagen za umirenje preporučuje i vežbu disanja: u ležećem ili sedećem položaju udahnite 20 puta duboko kroz stomak, a izdahnite polako na usta da pri tom čujete kako vazduh izlazi. Protiv grčeva deluje i kap, dve eteričnog ulja od nane, razblažene u vodi.

 

IZBEGAVAJTE MASNOĆE ZBOG ŽUČI
Za tegobe sa žuči tipični su bolovi u desnom gornjem stomaku, nalik grčevima. Ponekad idu i s mučninom i povraćanjem. Za to je kriva masnoća koja nije mogla da se svari. Zbog toga izbegavajte masnu hranu. Stavite dosta sirćeta u salatu, jer kiselina bolje raspoređuje masnoću.

 

Nakon jela ili za užinu popijte sok od rotkve, koji možete da napravite sami, u sokovniku, ili da ga kupite u prodavnicama zdrave hrane. Ona priprema žuč za bolje varenje masnoće. Dobre su i kapsule s ekstraktom artičoke, a najbolje je da ih uzimate pre jela. Slično dejstvo ima i začin kurikum.

KAD SE JAVI GORUŠICA

Kada je želudac preopterećen ili ste jeli previše slatkiša i ljute hrane stvara se ona neprijatna kiselina.

 

Da biste je sprečili, sedite uvek pravo da vam se želudac ne bi zavezao i bio potisnut na gore. Hranu dobro žvaćite. Izbegavajte gazirana pića i kafu i cigarete na prazan stomak, a jedite često i pomalo.

 

Ne jedite pre spavanja i podignite jastuk kada spavate. Pomoći će vam i tablete sa sastojcima koji neutrališu kiselinu, a najbolji su magnezijum i aluminijum u kombinaciji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here