Tanjug/AP
PROGON: Privođenja sve učestalija

Srbi sa Kosova i Metohije mogli bi da započnu sa “totalnom građanskom neposlušnoću” kao odgovor na sve učestalija hapšenja, najavio je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Zbog navodnog “napada na ustavni poredak” vodi se postupak protiv više od 70 Srba na Kosmetu zbog čega je Srpska lista održala hitne sastanke sa međunarodnim predstavnicima.

– Ukoliko Priština krene sa jednostranim potezima, ne daj Bože, hapšenjima naših građana, bićemo prinuđeni da se tome odupremo svim demokratskim i nedemokratskim sredstvima što podrazumeva i totalnu građansku neposlušnost kako bi odbranili ljudska prava – upozorio je Rakić i dodao da su čelnici Srpske liste o svemu obavestili ambasadore Kvinte i predstavnike EU i od njih zatražili da “obuzdaju Prištinu u nameri da izazove haos na severu Kosova”.

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti u Beogradu, ističe da građanska neposlušnost predstavlja najekstremniji oblik demokratske borbe.

– Plašim se da hapšenja Srba širom Kosova nisu suština, već da se “iza brda” valja nešto mnogo opasnije. Očigledno je da prištinska strana pokušava da isprovocira Srbe da učine neki ekstreman potez, koji bi proizveo opšte nasilje za koje bi bila okrivljena isključivo srpska strana. To je ono što po svaku cenu ne smemo dozvoliti – ističe Dragišić.

Prema njegovim rečima, srpsko rukovodstvo na Kosovu do sada je pokazalo “fascinanantu političku zrelost”.

– Veoma je važno da Srbi sa Kosova, ma kakvi budu potezi Prištine, ostanu hladne glave i da svaki potez koordiniraju sa vlastima u Beogradu i predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. To je jedini način i mogući srpski odgovor na sve izvesnije albanske provokacije. Odgovor našeg naroda mora biti, kao i do sada snažan i jedinstven – ističe Dragišić.

Kada je reč o građanskoj neposlušnosti, kao legitimnom demokratskom obliku borbe, Dragišić smatra, da ne bi trebalo povlačiti ishitrene ili nepromišljene poteze, jer bi time dozvolili Prištini da ostvari cilj.

– Ma šta Srbi na Kosovu odlučili, oni o svakom potezu do poslednjeg detalja moraju da obaveste i međunarodnu zajednicu kako bi se izbegla medijska i druga podmetanja – zaključuje on.

Aleksandar Gudžić

Aleksandar Gudžić, profesor istorije i analitičar iz Gračanice kaže da vlasti u Prištini čine sve kako bi skrenule pažnju svoje javnosti sa gorućih ekonomskih problema.

– Kosovo je danas područje izneverenih očekivanja. Poslednja istraživanja govore da između 50 i 70 odsto mladih Albanaca između 20 i 30 godina žele da napuste Kosovo. Privreda je potpuno urušena. Zato su vlastima u Prištini, na čelu sa Kurtijem, sukobi sa srpskom zajednicom više nego potrebni. Žele da održe rejting, ali i da homogenizuju biračko telo. Kurti je svoju političku karijeru izgradio na nacionalizmu i populizmu – ističe Gudžić i dodaje da upozorenje predsednika Srpske liste o građanskoj neposlušnosti razume kao jasnu poruku da Srbi ne žele da prihvate aktuelni koncept slobode i ljudskih prava na Kosovu.

– Ne želimo slobodu kakvu nam nudi Aljbin Kurti. Ukoliko Srbi, južno od Ibra pokažu da žele da se bore za svoja prava, da ne žele da odustanu od toga da su i oni stanovnici KiM, tada sam uveren da ćemo pobediti – poručuje Gudžić.

Ne primajte pozive

Predsednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je građane srpske nacionalnosti, da ne primaju pozive tužilaštva, niti da se na njih odazivaju.

“Koliko je perfidna igra Prištine vidi se kroz nameru da se među nama unese razdor. Spisak im nije konačan, pa ih pozivam da na taj spisak stave i mene, Igora, Slavka, Milovića, jer smo i mi bili na tim protestima sa svojim narodom i uvek ćemo biti”, poručio je Rakić.

Hoće da nas ocrne

Patrola Kosovske policije napadnuta je juče iz vatrenog oružja u selu Zupče u Zubinom Potoku. U napadu nije bilo povređenih, ali je pričinjena materijalna šteta. Zbog ovog napada pojačali su svoje prisustvo na severu KiM. Građani javljaju da su putevi blokirani, a na ulicama i oklopna vozila.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković osudio je napad kod Zubinog potoka i istakao da podizanje tenzija na severu KiM nema nikakve veze sa Srbima.

– Ali ima veze sa potrebom mnogih da se Srbi na severu ocrne. Zapitajte se kome ovo ide u prilog – napisao je Petković na Tviteru.