Prekinuta sednica: Kosovo i dalje bez nove Vlade

0

Šefovi poslaničkih grupa nisu naveli razlog za odlaganje nastavka sednice za sutra, međutim prema prištinskim medijima to je nezadovoljstvo kadrovskim rešenjima za ministarske funkcije.

 

Prekinuli sednicu, jer nisu zadovoljni kadrovskim rešenjima za ministarske funkcije?
 

Protiv odlaganja sednice bili su predstavnici opozicionih partija, ali je Skupština nakon glasanja odlučila da se sednica nastavi sutra.

 

Poslanici Skupštine Kosova zavisno od partijske pripadnosti danas su podržali ili kritikovali program Vlade Kosova koji je predstavio mandatar Isa Mustafa, a opozicija koja nije želela da čuje sadržaj ekspozea, vladajuću većinu nazvala je koalicijom "Putina, Eskobara i Kastra".

 

Mustafa je u ekspozeu o programu Vlade istakao da Vlada Kosova uvek ima u vidu volju i viziju građana Kosova da prihvate i zaštite najviše civilizacijske vrednosti i da se ispune svi standardi i reforme neophodne za učlanjenje Kosova u EU, UN, NATO, OEBS i druge međunarodne organizacije.

 

Jedan od ciljeva buduće Vlade je, kako je rekao Mustafa, i negovanje specijalnih odnosa sa SAD.

 

Posle izlaganja Mustafe program vlade su podržali šefovi poslaničkih grupa koalicionih partnera DPK i DSK.

 

Međutim predstavnici opozicionih stranaka svi su se izjasnili protiv programa i koalicije dve najveće političke stranke u zemlji. Šefica poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj Bujupi, rekla je da koalicija DPK i DSK predstavlja kombinaciju "Putina, Eskobara i Kastra".

 

Poslanik inicijative za Kosovo i bivši predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići rekao je da je sadašnja koalicija neprirodna.

"Dobra vlast ne možemo očekivati od ljudi koji imaju dvojni moral, jedno govore a drugo rade. Ova koalicija ne može da garantuje da će se na Kosovu izgraditi država pravde, ni biti obezbeđen ekonomski razvoj. Mandatar je govorio kao da Kosovo ima budžet od 150 a ne 1,5 milijardi", rekao je Krasnići.

 

Lider AZBK Ramuš Haradinaj je ocenio da je koalicija DPK i DSK "koalicija slabih i loših", pri čemu je rekao da su slabi iz redova DSK dok su loši iz DPK.

 

Lider DPK Hašim Tači je odgovarajući na brojne optužbe o koaliciji između DPK i DSK, rekao da su svi koji su bili deo posleizborne koalicije, sem Ise Mustafe, pre podne bili u koaliciji a popodne i noću njemu nudili koaliciju.

"Zbog toga su i napustili sednicu jer nisu mogli da čuju istinu", rekao je Tači nakon što su poslanici opozicije napustili skupštinsku salu dok je on govorio. Tači je najavio da će javnosti predstaviti pisane dokaze za sve o čemu je govorio.

 

Predstavnici Srpske listi napustili su sednicu jer njihovi zahtevi nisu ispunjeni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here