Preko granice samo euro 4

0

Od 1. januara 2015. godine u BiH će se moći uvoziti samo vozila sa takozvanim euro 4 standardom, odnosno sa motorom koji se počeo masovno ugrađivati 2005. godine. Praktično, to znači da u ovu zemlju više neće moći da se uvoze vozila starija od deset godina, što bi, tvrde stručnjaci, u značajnoj meri trebalo da poboljša bezbednost na putevima, ali i unapredi ekološke standarde.

Viša cena manja potržnja: POlovnjaci
 

U Ministarstvu transporta i komunikacija potvrđeno da je su nacrti novih propisa spremni, i da bi oni trebalo da se počnu primenjivati od 1. januara 2015. godine. Što se tiče uvoza potpuno novih vozila, ništa se ne bi menjalo, ali za polovna bi se standard podigao na euro 4.
– Standard euro 4 ne bi se odnosio na ona vozila koja su iz BiH naručena do 1. januara 2015. godine – rečeno je u ovom ministarstvu.
Osim automobila, novi standardi počeće da se primenjuju i prilikom uvoza autodelova, kako bi se sprečio uvoz falsifikovanih, kao i delova sumnjivog kvaliteta, što je zabeleženo u više navrata proteklih godina.
– Niz pokazatelja govore u prilog tome da se poveća granica za uvoz polovnih vozila, od bezbednosnih pa do ekoloških. Srbija i Crna Gora isto razmišljaju u tom pravcu. Kod njih je, kao i kod nas, trenutno moguće uvoziti vozila sa euro 3 standardima i oni će verovatno dizati tu granicu. Jako je bitno da mi to uradimo pre njih i u najgoroj poziciji bismo bili kada bismo to uradili poslednji u regionu – rekao je pomoćnik ministra transporta i komunikacija BiH Zoran Andrić.
Ovakva odluka, osim bezbednosnog i ekološkog aspekta, ima još jedan bitan ugao, a tiče se cene. Naime, vozila koja nisu starija od deset godina mnogo su skuplja, pa će za polovnjake naredne godine građani BiH morati da izdvoje mnogo više novca, nego dosad.
Davor Gligorević iz Banjaluke kaže da zbog posla dosta putuje, i da zbog stalne potrebe za automobilom, prati stanje na tom tržištu. Zabranu uvoza automobila starijih od deset godina ocenjuje kao logičan potez, ali naglašava da će zbog toga prodaja polovnjaka sigurno zabeležiti pad.
– Kod nas ljudi kada kupuju automobil, narodski rečeno, tri puta mere, pa jednom seku. Sve se gleda, a najviše cena. Noviji automobili su skuplji, a skuplje je i njihovo održavanje i sigurno da mnogi više neće moći da pazare vozila. To je taj večiti sukob između bezbednosti i cene, koji postoji i drugim oblastima – kaže Davor.
Inače, u BiH je godinama važilo pravilo da se ne mogu uvesti vozila starija od sedam godina i pod pritiskom Evropske unije ta odluka je promenjena i od 1. januara 2011. godine bilo je moguće uvesti samo vozilo koje ispunjava euro 3 standard.

 

Auto-otpad na Balkanu
Ševal Kovačević, inženjer saobraćaja i ovlašćeni sudski veštak za saobraćaj u BiH rekao je za medije u BiH da se danas ovom zemljom kreće više od milion registrovanih vozila čija je prosečna starost oko 17 godina.
– Katastrofalan podatak je to da se gotovo sav evropski ekološki auto-otpad sručio u zemlje Balkana, uglavnom na naše područje. Poznat je i podatak da je u prošloj godini uvezeno oko 58.000 vozila za koje je plaćeno oko 500 miliona maraka – rekao je Kovačević.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here