EPA-EFE/Olivier Matthys
Andrej Babiš

Šengenski sporazum treba proširiti na Bugarsku, Rumuniju, Hrvatsku i Srbiju, saopštio je novinarima premijer Češke Andrej Babiš na putu za Bled.

– Zašto još uvek Bugarsku, Rumuniju, Hrvatsku i Srbiju nisu uključili u sastav država-članica Šengenskog sporazuma? Naša Vlada predlaže, i to ne prvi put, da se proširi na ove zemlje – naveo je Babiš.

Premijer je naglasio da EU nema jasnu strategiju borbe protiv ilegalnih migranata i proširenja zone Šengena na zapadni Balkan. Babiš namerava da ovo pitanje pokrene na međunarodnom Strateškom forumu koji se održava na Bledu.

On je naveo da Evropa treba da se zaštiti od ilegalnih migranata. Šengenska zona nije pokazala svoju efikasnost 2015. godine, za vreme prvog izbegličkog talasa u EU.

EU zbog pretnje novim izbegličkim talasom iz Avganistana treba da razgovara sa Turskom koja ih može zadržati na svojoj teritoriji, dodao je ministar.

– A EU će joj za to dati pare – rekao je premijer Češke, podsetivši da je takva praksa bila i za vreme prvog izbegličkog talasa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here