EPA/Igor Kupljenik
Premijer Slovenije Janez Janša

Slovenački premijer Janez Janša uvredio je hiljade muslimana kada je na društvenoj mreži Tviter podelio poruku koja sadrži pogrdan stav prema Kuranu, svetoj knjizi muslimana i okosnici te religije.

U poruci je pisalo: “Na današnji dan, 21. februara 1848, prvi put je objavljen ‘Komunistički manifest’ kojeg su napisali nemački levičari Karl Marks i Fridrih Engels. Ni jedna druga knjiga nije prouzrokovala više smrti, patnje, zatiranja, siromaštva i društvene zaostalosti, osim Kurana”.

Islamska zajednica u Sloveniji osudila je takav način postupanja sa svetom knjigom. Smatraju da država Slovenija kao članica EU mora voditi računa o poštovanju drugih religija, kultura i temelja na kojima je utemeljena Evropska unija.

Kritičari smatraju da je nedavna blasfemična poruka protiv Kurana Janeza Janše mnogo više od pitanje koje se tiče samo muslimanske manjine u Sloveniji. Uvredljivim porukama na račun svete muslimanske knjige tu evropsku zemlju premijer svrstava u koš evropskih populista.

Opozicioni poslanik Socijalnih demokrata (SD) u slovenačkom parlamentu Matjaž Nemec rekao je da je pred Slovencima važno pitanje – da li će Slovenska demokratska stranka (SDS), stranka Janeza Janše, u budućnosti izaći iz Evropske narodne stranke (EPP), najvećeg političkog bloka u Evropskom  parlamentu, i istim putem povesti i Sloveniju; odnosno da li će 20 posto slovenačkih glasača, koliko ih podržava politiku premijera Janše celu zemlju svrstati među evroskeptike, populiste i nacionaliste. “Znači, javlja se važno pitanje koji put će Slovenija izabrati”.

Od komuniste do populiste

Janša je jedan od najdugovečnijih političara na prostoru nekadašnje Jugoslavije, i slovenački premijer u trećem mandatu. Suđeno mu je u jednom od procesa pre raspada Jugoslavije devedesetih. S ostatkom uredništva časopisa “Mladina” na najvišim partijskim komitetima optužen je za kontrarevolucionarno delovanje.

Uticajni slovenački pesnik Boris Novak rekao je da je to faza u kojoj je Janša delovao kao kritički intelektualac, a zatvor je njegovoj ličnosti u očima Slovenaca dao mitske dimenzije, veliki ugled kojeg je svojom problematičnom politikom sam vrlo brzo potrošio.

Nemec kaže da mišljenja premijera Janše danas nisu mišljenje najvećeg dela Slovenaca. Janšina politička moć dopire do 20 ili 25 posto podrške glasača u Sloveniji, što mu ne omogućava vođenje vlade samostalno, bez koalicija. Ipak, smatra Nemec, i takav Janša i te kako urušava reputaciju Slovenije kod zapadnih partnera, ne doprinosi dobrim odnosima među državama Evropske unije, a pre svega ne doprinosi dobrim odnosima u regionu.

Janša, nekada zadrti komunista, u međuvremenu je postao vodeći populista, sledbenik politike Donalda Trampa ili Viktora Orbana.

– Anže Logar, slovenački ministar spoljnih poslova poslednjih meseci mora po različitim državama EU da objašnjava da Slovenija nije vazal Mađarske i da je samostalna država – rekao je Nemec.

Slovenija će od 1. jula preuzeti vođenje saveta Evropske unije, i zbog toga će fokus na događanjima u ovoj zemlji biti još veći. Mišljenje predsedavajućeg će na formalnoj ravni biti ne samo mišljenje Slovenije, nego i mišljenje cele EU.

Otvorene islamofobne poruke od čelnika zemalja članica EU dešavaju se vrlo retko. Francuski predsednik Emanuel Makron je prošle godine rekao da je islam u krizi, ali je, pre svega pod snažnim pritiskom arapskih zemalja i Turske tu svoju izjavu naknadno ublažio objašnjavajući da su islam i muslimani žrtve onih koji zloupotrebljavaju tu religiju i vernike.

Povukao se i Janša, objašnjavajući da deljenje tuđeg mišljenja ne društvenim mrežama ne znači nužno i njegovo lično mišljenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here