EPA-EFE/OMER MESSINGER
Nikola Pašinjan

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan smatra da bi da je Jerevan pre godinu dana pristao da Azerbejdžanu vrati pet regiona oko Nagorno Karabaha situacija za Jermeniju bila bolja nego sada, kada je potpisana deklaracija o prekidu rata u toj oblasti.

Pašinjan je dodao da niko, uključujući i njega, takav sporazum nije smatrao pravim putem.

– Kada vidimo u kakvoj smo situaciji sada, gledajući iza sebe, možemo reći da bi situacija bila bolja da smo pre godinu dana pristali na povratak pet regiona. Ali ko bi u Jermeniji poverovao da je to pravi put? Veoma mali broj ljudi, uključujući mene, ne bi poverovalo, jer je bilo mnogo neizvesnosti – rekao je Pašinjan.

Jermenski premijer navodi da je alternativa oružanom sukobu bio povratak pet regiona, bez konkretnog statusa Nagorno Karabaha.

Premijer je naveo da jermenska strana nije preduzela takve korake prvih dana eskalacije sukoba u septembru.

– Učinili smo to nakon što je postalo očigledno da ne postoji način da se napravi zaokret u ratu, a cilj je bio da se izbegne najgori razvoj događaja – rekao je premijer.

U ponedeljak je objavljeno da su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku deklaraciju o prekidu rata u Nagorno Karabahu.

Tokom noći su u Jerevanu održani protesti zbog najave o završetku rata u Karabahu. Nekoliko vladinih zgrada je uništeno.

Premijer Jermenije Pašinjan izjavio je da je ovaj sporazum za njega bio izuzetno teška odluka.

1 KOMENTAR

  1. Демонстрирао си против Русије у Јеревану. Још једном, и ући ће у Јерменију са све Турцима.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime